Fotoidentifiering av elefanter
Albatros har i samarbete med Köpenhamns Universitet stött uppbyggnaden av en databas med över 300 elefanter i viltreservatet Masai Mara i Kenya
Inom forskning av vilda djur, bl.a.giraffer, zebror och elefanter identifierar man ofta de invidivuella djuren med hjälp av teckningar eller fotografier. Forskarna använder sig av metoden för att undersöka djurens trivsel och sociala beteende, utan att de stör djuren.
När man ska identifiera en elefant på bilder är det viktigt att man kan se båda öronen från höger och vänster sida och tillsammans framifrån. Öronen är relativt tunna och får fler skavanker, små skrapmärken och hål, än resten av elefantens kropp. Dessutom bildar deras blodådror ett helt speciellt mönster, som är unikt för varje elefant, precis som människors fingeravtryck. Andra kännetecken som elefantens och betarnas storlek kan också användas för att skilja elefanterna åt, men öronen är den mest säkra formen av identifiering.
Albatros elefantprojekt i Masai Mara
Elefanterna i Masai Mara hotas av stigande befolkningstal och krypskyttar och därför har man i området startat ett projekt för att kunna identifiera elefanterna och på så sätt hålla reda på djuren. År 2012 ingick Albatros ett forskningssamarbete med Köpenhamns universitet i viltreservatet Masai Mara i Kenya, och man har byggt upp en databas med över 300 elefanter som har observerats och identifierats med hjälp av fotoidentifiering. Forskningen har ingått i projektet Elephant Partners, där flera forskare har samarbetat för att identifiera områdets elefanter. Forskarna använder även metoden till att studera djurens beteende och deras sociala relationer, utan att de stör djuren.