Att göra Sicilien rättvisa i ord är nästan en omöjlighet. När solens strålar målar pittoreska Taormina i gryningens färger ger Etna ifrån sig en vulkanisk suck som stiger högt på himlen. Här har stora dramer skapats – från homeriska epos om glupska odjur till den nervkittlande Gudfadern-triologin.
På den här livsnjutarresan till Sicilien bor vi på Hotel Ariston i Taormina. Vi fyller våra ljuvliga dagar här med spännade utflykter, sköna vandringar och tid att njuta av livet. Naturligtvis ingår en rad utflykter i priset, bl.a. till Savoca där de berömda Gudfadern-filmerna spelades in.
Vi lär oss lite italienska och skickar ut smaklökarna på en resa när vi gör vår egen limoncello och vi äter en härlig lunch på en mysig familjerestaurang ute på landet.
För dig som vill uppleva lite mer har vi tagit fram en rad extra utflykter, bl.a. till vulkanen Etna och Syrakusa.
Och en sak vågar vi med säkerhet lova – vädret är betydligt bättre än hemma!
Att göra Sicilien rättvisa i ord är nästan en omöjlighet. När solens strålar målar pittoreska Taormina i gryningens färger ger Etna ifrån sig en vulkanisk suck som stiger högt på himlen. Här har stora dramer skapats – från homeriska epos om glupska odjur till den nervkittlande Gudfadern-triologin.
Via Bagnoli Croce 168,
Taormina
Telefon +39-0942 61 90
Hotellet bjuder på en bergig trädgård med blommor och palmer. Interiören är ljus och trevlig med en öppen lobby utsmyckad med skinande marmor och enstaka spotlights. Rummen är förhållandevis enkla men de är ljusa och rymliga.
Vi flyger till Siciliens östkust och landar i provinshuvudstaden Catania. Från Catania har man en fantastisk utsikt över den berömda vulkanen Etna med den konstanta rökpelaren som stiger upp ur kratern. Vi åker längs motorvägen ”La Zagara”, som betyder citronblomman. Motorvägen sträcker sig norrut längs kusten och tar oss förbi odlingar där blodapelsiner och citroner lyser som stjärnor i den mörkgröna växtligheten.
I fjärran ser vi vår lilla stad Taormina med den fantastiska utsikten. Härifrån kan man se ända till Kalabrien på fastlandet och man har den vackraste utsikten över Etna. Taormina grundades redan 358 f.Kr. och romarna använde staden som rekreationsort för veteransoldater. Under mitten av 1800-talet var Taormina lekplats för Europas societet. Idag kan vi njuta av den vackra stadens huvudgata och de pittoreska torgen med mysiga kaféer. Och du har också den fantastiska möjligheten att besöka den historiska grekisk-romerska amfiteatern som fortfarande används till konserter, operor och en filmfestival.
Högt över Medelhavet ligger vårt hotell, Ariston, precis bakom Taorminas antika teater. Från hotellets poolområde har man en härlig utsikt över kusten. Hotellet är byggt i terrasser i olika nivåer och här finns en frodig trädgård med palmer och exotiska plantor. Den som har lust att bada i havet kan enkelt ta linbanan ner till vattnet och Taorminas centrum ligger bara ett bar minuters gång från hotellet. Hotel Ariston har en pianobar där det spelas livemusik flera gånger i veckan och man arrangerar också siciliansk afton med folkmusik.
Dag 1
Flyg Stockholm – Palermo. Vidare mot Taormina
Vi flyger till Siciliens östkust och landar i provinshuvudstaden Catania. Från Catania har man en fantastisk utsikt över den berömda vulkanen Etna med den konstanta rökpelaren som stiger upp ur kratern. Vi åker längs motorvägen ”La Zagara”, som betyder citronblomman. Motorvägen sträcker sig norrut längs kusten och tar oss förbi odlingar där blodapelsiner och citroner lyser som stjärnor i den mörkgröna växtligheten.
I fjärran ser vi vår lilla stad Taormina med den fantastiska utsikten. Härifrån kan man se ända till Kalabrien på fastlandet och man har den vackraste utsikten över Etna. Taormina grundades redan 358 f.Kr. och romarna använde staden som rekreationsort för veteransoldater. Under mitten av 1800-talet var Taormina lekplats för Europas societet. Idag kan vi njuta av den vackra stadens huvudgata och de pittoreska torgen med mysiga kaféer. Och du har också den fantastiska möjligheten att besöka den historiska grekisk-romerska amfiteatern som fortfarande används till konserter, operor och en filmfestival.
Högt över Medelhavet ligger vårt hotell, Ariston, precis bakom Taorminas antika teater. Från hotellets poolområde har man en härlig utsikt över kusten. Hotellet är byggt i terrasser i olika nivåer och här finns en frodig trädgård med palmer och exotiska plantor. Den som har lust att bada i havet kan enkelt ta linbanan ner till vattnet och Taorminas centrum ligger bara ett bar minuters gång från hotellet. Hotel Ariston har en pianobar där det spelas livemusik flera gånger i veckan och man arrangerar också siciliansk afton med folkmusik.
Idag stiftar vi till fots bekantskap med den lilla mysiga staden som ska vara vårt hem under den kommande månaden. Först besöker vi stadens park, Giardina Trevelyan som vid sekelskiftet (1900) var den engelska Lady Florence Trevelyans privata trädgård. Parken innehåller idag många exempel på medelhavsflora, en samling märkliga lusthus och ett litet café. Färden fortsätter sedan genom smågatorna till Teatro Greco, den vackra grek-romerska teatern som idag används till bland annat filmföreställningar i samband med Taorminas årliga filmfestival. Från teatern har man en vidunderlig utsikt över vulkanen Etna.
Från gågatan går turen vidare mot det mycket vackra torget Piazza IX Aprile. Härifrån har man den klassiska utsikten över Naxos och Etna i horisonten. Platsens namn härstammar från det tal en katolsk präst höll här den 9 april 1860, en månad och två dagar före Garibaldi gick i land med sina styrkor vid Marsala. I talet uppfordrades Taorminas befolkning att stötta Garibaldi och rörelsen för ett samlat Italien.
Domkyrkan på Piazza Duomo är tillägnad San Nicolò och härstammar från 1100-talet. Kyrkan byggdes dock nästan helt om under bland annat 14- och 1500-talet. På torget framför kyrkan står en barockfontän med den symbol för Taormina som också finns på stadsvapnet. Den föreställer en Minotaurus – en mytologisk figur med grekiskt ursprung som är till hälften människa och till hälften tjur. Det är också härifrån namnet Taormina kommer.
Under vår lilla introduktionsrunda i staden ska vi smaka på den lokala specialiteten Cannolo Siciliano som är friterade degrör fyllda med ricottakräm och annat gott. Det är sött och smaskigt, precis som alla sicilianska bakverk.
Härifrån styr vi kosan tillbaka till Taormina med linbanan och dagens äventyr har nått sitt slut.
Dag 2
Stadsvandring i Taormina
Idag stiftar vi till fots bekantskap med den lilla mysiga staden som ska vara vårt hem under den kommande månaden. Först besöker vi stadens park, Giardina Trevelyan som vid sekelskiftet (1900) var den engelska Lady Florence Trevelyans privata trädgård. Parken innehåller idag många exempel på medelhavsflora, en samling märkliga lusthus och ett litet café. Färden fortsätter sedan genom smågatorna till Teatro Greco, den vackra grek-romerska teatern som idag används till bland annat filmföreställningar i samband med Taorminas årliga filmfestival. Från teatern har man en vidunderlig utsikt över vulkanen Etna.
Från gågatan går turen vidare mot det mycket vackra torget Piazza IX Aprile. Härifrån har man den klassiska utsikten över Naxos och Etna i horisonten. Platsens namn härstammar från det tal en katolsk präst höll här den 9 april 1860, en månad och två dagar före Garibaldi gick i land med sina styrkor vid Marsala. I talet uppfordrades Taorminas befolkning att stötta Garibaldi och rörelsen för ett samlat Italien.
Domkyrkan på Piazza Duomo är tillägnad San Nicolò och härstammar från 1100-talet. Kyrkan byggdes dock nästan helt om under bland annat 14- och 1500-talet. På torget framför kyrkan står en barockfontän med den symbol för Taormina som också finns på stadsvapnet. Den föreställer en Minotaurus – en mytologisk figur med grekiskt ursprung som är till hälften människa och till hälften tjur. Det är också härifrån namnet Taormina kommer.
Under vår lilla introduktionsrunda i staden ska vi smaka på den lokala specialiteten Cannolo Siciliano som är friterade degrör fyllda med ricottakräm och annat gott. Det är sött och smaskigt, precis som alla sicilianska bakverk.
Härifrån styr vi kosan tillbaka till Taormina med linbanan och dagens äventyr har nått sitt slut.
Idag beger vi oss först ner till bukten som vi ser från Taormina till den lilla staden Giardini-Naxos. Det var här de första grekerna landsteg då de på 800-talet f. Kr kom för att kolonisera Syditalien. Vi stannar till på den vackra lavaudden Capo Schisò som skjuter ut i havet och idag är en del av hamnen. Härifrån har vi en vacker utsikt över vårt hem, Taormina.
Vi styr kosan norrut längs kusten mot Messina till en av de små bergsstäderna, Savoca. Förutom att vara känd från filmen ”Gudfadern” är Savoca berömt för sina mumier från Kapucinerorden. Kapucinerna var en självständig del av Franciskanerorden som ville återgå till ordens fattigdom och asketiska leverne. Det sätt som ordensbröderna visade upp de döda på skulle påminna om livets förgänglighet och människans obetydlighet i relation till det eviga livet. I kryptan i Savoca ser vi flera fint smyckade mumier som balsamerats och iklätts vackra kläder innan de på ett smått bisarrt vis hängts upp på väggen hos nunnorna.
Efter det lätt makabra besöket gör vi ett stopp på den legendariska Bar Vitelli som spelade en viktig roll i ”Gudfadern”. Här lagade den legendariska Maria ”granita” i många år, en tradition som än idag lever vidare. Den uppfriskande granitan är en citronglass som tillverkas av socker, vatten och färskpressad citronjuice. I samband med inspelningen av filmen blev Maria erbjuden en mindre roll, men hon hade inte tid, hon skulle ju servera filmteamet. Det var av naturliga skäl ingen som visste hur stor filmen skulle bli och Maria kom många gånger att ångra att hon tackade nej till rollen.
Vi fortsätter till Forza d’Agro, en liten mysig stad som ligger på en av klipporna med vackra vyer över havet. Även här har man spelat in till de Gudfadern-filmerna. Det var nämligen här som Michael Corleone gift sig i den första filmen.
Vi återvänder till hotellet och är tillbaka under eftermiddagen.
Dag 3
Utflykt till Giardini-Naxos, Savoca och Forza d’ Agoro
Idag beger vi oss först ner till bukten som vi ser från Taormina till den lilla staden Giardini-Naxos. Det var här de första grekerna landsteg då de på 800-talet f. Kr kom för att kolonisera Syditalien. Vi stannar till på den vackra lavaudden Capo Schisò som skjuter ut i havet och idag är en del av hamnen. Härifrån har vi en vacker utsikt över vårt hem, Taormina.
Vi styr kosan norrut längs kusten mot Messina till en av de små bergsstäderna, Savoca. Förutom att vara känd från filmen ”Gudfadern” är Savoca berömt för sina mumier från Kapucinerorden. Kapucinerna var en självständig del av Franciskanerorden som ville återgå till ordens fattigdom och asketiska leverne. Det sätt som ordensbröderna visade upp de döda på skulle påminna om livets förgänglighet och människans obetydlighet i relation till det eviga livet. I kryptan i Savoca ser vi flera fint smyckade mumier som balsamerats och iklätts vackra kläder innan de på ett smått bisarrt vis hängts upp på väggen hos nunnorna.
Efter det lätt makabra besöket gör vi ett stopp på den legendariska Bar Vitelli som spelade en viktig roll i ”Gudfadern”. Här lagade den legendariska Maria ”granita” i många år, en tradition som än idag lever vidare. Den uppfriskande granitan är en citronglass som tillverkas av socker, vatten och färskpressad citronjuice. I samband med inspelningen av filmen blev Maria erbjuden en mindre roll, men hon hade inte tid, hon skulle ju servera filmteamet. Det var av naturliga skäl ingen som visste hur stor filmen skulle bli och Maria kom många gånger att ångra att hon tackade nej till rollen.
Vi fortsätter till Forza d’Agro, en liten mysig stad som ligger på en av klipporna med vackra vyer över havet. Även här har man spelat in till de Gudfadern-filmerna. Det var nämligen här som Michael Corleone gift sig i den första filmen.
Vi återvänder till hotellet och är tillbaka under eftermiddagen.
I dag vandrar vi upp till staden Castelmola. Vi kommer först förbi Madonna della Rocca, och därifrån går vi längs den gamla åsnestigen upp till Castelmola, som ligger ovanför Taormina på hela 529 meters höjd. Den lilla staden har endast 1 000 invånare. Eftersom Castelmola ligger ovanför det rika och välbesökta Taormina har staden utvecklat sig på ett helt annat vis än andra bergsstäder i området och staden står i skarp kontrast till Savoca. Här hittar vi mest souvenirbutiker, barer och restauranger – men staden bjuder också på en enastående utsikt över Taormina, Etna och det vackra havet.
Mittemot stadens torg ligger resterna av en medeltida borg som byggdes om på 1500-talet. Idag är platsen omgjord till en liten minneslund över stadens fallna söner i de två världskrigen. Efter promenaden från parkeringsplatsen upp till den lilla staden har vi förtjänat en liten förfriskning! På stadens bästa bar, Bar Turissi, smakar vi på det lokala mandelvinet som framställs genom att tillsätta mandlar till det klassiska Marsalavinet. I butikerna finns gott om mandelviner, många av dem är billiga och gjorda på socker och smakessens, men de riktiga och något dyrare vinerna är fantastiska. Mandelvin avnjutes bäst kallt och med lite citronskal! På Bar Turrisi använder man sig av ett gammalt familjerecept från 1919 och baren i sig är en sevärdhet då den är utsmyckad med en del märkliga föremål. Inget för de känsliga!
Den som är pigg i benen kan gå ner igen till Taormina längs den gamla åsnestigen, annars kan man ta lokalbussen ner till hotellet. Den som inte orkar gå, kan även på egen hand ta bussen upp till Castelmola och möta gruppen här, istället för att gå.
Dessutom ska vi skala väldoftande sicilianska citroner. Vi ska nämligen göra vår egen citronlikör, limoncello, av de fantastiska, gula citronerna som pryder landskapet på ön. Citronskalen ska sedan dra några dagar i brännvin som är gjord på sicilianska druvrester, så att alla goda eteriska oljor dras ut. Resultatet provsmakas senare under vår vistelse.
Dag 4
Vandring till Castelmola
I dag vandrar vi upp till staden Castelmola. Vi kommer först förbi Madonna della Rocca, och därifrån går vi längs den gamla åsnestigen upp till Castelmola, som ligger ovanför Taormina på hela 529 meters höjd. Den lilla staden har endast 1 000 invånare. Eftersom Castelmola ligger ovanför det rika och välbesökta Taormina har staden utvecklat sig på ett helt annat vis än andra bergsstäder i området och staden står i skarp kontrast till Savoca. Här hittar vi mest souvenirbutiker, barer och restauranger – men staden bjuder också på en enastående utsikt över Taormina, Etna och det vackra havet.
Mittemot stadens torg ligger resterna av en medeltida borg som byggdes om på 1500-talet. Idag är platsen omgjord till en liten minneslund över stadens fallna söner i de två världskrigen. Efter promenaden från parkeringsplatsen upp till den lilla staden har vi förtjänat en liten förfriskning! På stadens bästa bar, Bar Turissi, smakar vi på det lokala mandelvinet som framställs genom att tillsätta mandlar till det klassiska Marsalavinet. I butikerna finns gott om mandelviner, många av dem är billiga och gjorda på socker och smakessens, men de riktiga och något dyrare vinerna är fantastiska. Mandelvin avnjutes bäst kallt och med lite citronskal! På Bar Turrisi använder man sig av ett gammalt familjerecept från 1919 och baren i sig är en sevärdhet då den är utsmyckad med en del märkliga föremål. Inget för de känsliga!
Den som är pigg i benen kan gå ner igen till Taormina längs den gamla åsnestigen, annars kan man ta lokalbussen ner till hotellet. Den som inte orkar gå, kan även på egen hand ta bussen upp till Castelmola och möta gruppen här, istället för att gå.
Dessutom ska vi skala väldoftande sicilianska citroner. Vi ska nämligen göra vår egen citronlikör, limoncello, av de fantastiska, gula citronerna som pryder landskapet på ön. Citronskalen ska sedan dra några dagar i brännvin som är gjord på sicilianska druvrester, så att alla goda eteriska oljor dras ut. Resultatet provsmakas senare under vår vistelse.
Dag 5
Dag på egen hand
Idag ska vi ta oss tillbaka flera tusen år till den tiden när Sicilien för första gången var Europas centrum. Syrakusa bjuder på en rik historia bestående av greker, tyranner, rivaliseringen med Aten och Karthago och det Puniska kriget. Här finner vi unika lämningar efter en av de största grekiska kolonierna i världen. Detta var en av antikens ledande städer, både kulturellt och politiskt och berömda storheter som Archimedes och Platon har vandrat på Syrakusas gator. På ön Ortygia ser vi ruinerna efter det antika Apollon-templet och Syrakusas vackra katedral i barockstil där Santa Lucias helgonbild förvaras. Santa Lucia föddes i staden och är naturligtvis stadens skyddshelgon. Minnet av henne firas den 13 december med en stor procession. Vi kommer också att besöka den mytomspunna Aretusakällan.
Vid de arkeologiska utgrävningarna i Neapolis känner vi igen historiens vingslag. Här finns Hierons stora offeraltare och några av de största grekiska teatrarna. Romarna har efterlämnat en amfiteater, och vi får höra en del om teaterns funktion. Vi kommer också att ta oss tid att besöka det en gång så fruktade stenbrottet Latomierna, som idag kallas för Paradisdalen. Här ska vi titta in i Dionysos öra, en grotta som har en väldigt spännande historia.
Efter en spännande dag lämnar vi Syrakusa och åker över den frodiga Simeto-slätten tillbaka mot Catania och vårt sköna Taormina.
Pris 53 EUR – Spara pengar och boka utflykten hemifrån med vårt utflyktspaket. Annars kan den även bokas och betalas på plats. Entré till det arkeologiska området betalas på plats, 13,50 EUR.
Dag 6
Möjlighet för utflykt till antikens Syrakusa
Idag ska vi ta oss tillbaka flera tusen år till den tiden när Sicilien för första gången var Europas centrum. Syrakusa bjuder på en rik historia bestående av greker, tyranner, rivaliseringen med Aten och Karthago och det Puniska kriget. Här finner vi unika lämningar efter en av de största grekiska kolonierna i världen. Detta var en av antikens ledande städer, både kulturellt och politiskt och berömda storheter som Archimedes och Platon har vandrat på Syrakusas gator. På ön Ortygia ser vi ruinerna efter det antika Apollon-templet och Syrakusas vackra katedral i barockstil där Santa Lucias helgonbild förvaras. Santa Lucia föddes i staden och är naturligtvis stadens skyddshelgon. Minnet av henne firas den 13 december med en stor procession. Vi kommer också att besöka den mytomspunna Aretusakällan.
Vid de arkeologiska utgrävningarna i Neapolis känner vi igen historiens vingslag. Här finns Hierons stora offeraltare och några av de största grekiska teatrarna. Romarna har efterlämnat en amfiteater, och vi får höra en del om teaterns funktion. Vi kommer också att ta oss tid att besöka det en gång så fruktade stenbrottet Latomierna, som idag kallas för Paradisdalen. Här ska vi titta in i Dionysos öra, en grotta som har en väldigt spännande historia.
Efter en spännande dag lämnar vi Syrakusa och åker över den frodiga Simeto-slätten tillbaka mot Catania och vårt sköna Taormina.
Pris 53 EUR – Spara pengar och boka utflykten hemifrån med vårt utflyktspaket. Annars kan den även bokas och betalas på plats. Entré till det arkeologiska området betalas på plats, 13,50 EUR.
I dag kan du följa med till den fascinerande provinshuvudstaden Catania. Staden har flertalet gånger drabbats av naturens hänsynslösa krafter i form av lavaströmmar och jordbävning. Det kan man tydligt se i östkustens typiska barockarkitektur som vittnar om återuppbyggnaden efter den stora jordbävningen 1698. De senaste åren har staden restaurerats och det är verkligen ett sant estetiskt nöje att komma på besök. På torget framför domkyrkan, Piazza del Duomo, ser vi stadens symbol - den lilla elefantstatyn med obelisken på ryggen. Här står stadens ordspråk: Melior di Cinere Surgo – Vackrare ur askan återuppstår jag.
Här bland tutande bilar och knattrande mopeder märker man hur det sjuder av liv och energi. Cataniabornas livsglädje kan man inte ta miste på och om man går på fiskmarknaden får man ett smakprov på den sicilianska folksjälen från dess mest intensiva sida: En kakofoni av vespor, lastbilar och fiskhandlare i kombination med de obligatoriska metallpersiennerna framför butikerna utgör kulissen för vardagslivet här.
Tillsammans med reseledaren börjar vi besöket med en gemensam stadsvandring innan det är dags för lunch och till sist tid till att på egen hand uppleva staden. Vår stadsvandring tar oss också till den fantastiska matmarknaden. Det är här det vattnas i munnen: Nyfångad fisk av alla de slag är uppdukade för att möta sitt öde i köket. Likt troféer står svärdfiskhuvudena på rad i fiskhandlarnas bodar, ett tecken på att det är just här du får den färskaste fisken. En fiskhandlare med blodfläckar på förklädet slår med ett lätt slag på de åttaarmade bläckfiskarna, vars snabba färgskifte vittnar om att de precis har lämnat Medelhavets trygga famn.
Catania är även komponisten Vincenzo Bellinis stad. I Teatro Bellini går en Bellini-festival av stapeln varje år och då kan man uppleva några av hans största operor, bl.a. Norma, Sömngångerskan och Puritanerna, som odödliggjordes av självaste Maria Callas, vars Norma beundras än i dag.
Den som inte vill följa med på vår utflykt till Catania kan stanna i Taormina och njuta av dagen på egen hand.
Dag 7
Utflykt till barockstaden Catania
I dag kan du följa med till den fascinerande provinshuvudstaden Catania. Staden har flertalet gånger drabbats av naturens hänsynslösa krafter i form av lavaströmmar och jordbävning. Det kan man tydligt se i östkustens typiska barockarkitektur som vittnar om återuppbyggnaden efter den stora jordbävningen 1698. De senaste åren har staden restaurerats och det är verkligen ett sant estetiskt nöje att komma på besök. På torget framför domkyrkan, Piazza del Duomo, ser vi stadens symbol - den lilla elefantstatyn med obelisken på ryggen. Här står stadens ordspråk: Melior di Cinere Surgo – Vackrare ur askan återuppstår jag.
Här bland tutande bilar och knattrande mopeder märker man hur det sjuder av liv och energi. Cataniabornas livsglädje kan man inte ta miste på och om man går på fiskmarknaden får man ett smakprov på den sicilianska folksjälen från dess mest intensiva sida: En kakofoni av vespor, lastbilar och fiskhandlare i kombination med de obligatoriska metallpersiennerna framför butikerna utgör kulissen för vardagslivet här.
Tillsammans med reseledaren börjar vi besöket med en gemensam stadsvandring innan det är dags för lunch och till sist tid till att på egen hand uppleva staden. Vår stadsvandring tar oss också till den fantastiska matmarknaden. Det är här det vattnas i munnen: Nyfångad fisk av alla de slag är uppdukade för att möta sitt öde i köket. Likt troféer står svärdfiskhuvudena på rad i fiskhandlarnas bodar, ett tecken på att det är just här du får den färskaste fisken. En fiskhandlare med blodfläckar på förklädet slår med ett lätt slag på de åttaarmade bläckfiskarna, vars snabba färgskifte vittnar om att de precis har lämnat Medelhavets trygga famn.
Catania är även komponisten Vincenzo Bellinis stad. I Teatro Bellini går en Bellini-festival av stapeln varje år och då kan man uppleva några av hans största operor, bl.a. Norma, Sömngångerskan och Puritanerna, som odödliggjordes av självaste Maria Callas, vars Norma beundras än i dag.
Den som inte vill följa med på vår utflykt till Catania kan stanna i Taormina och njuta av dagen på egen hand.
I dag ska vi lära oss mer om siciliansk mat. Under förmiddagen förbereder vi några rätter till dagens lunch tillsammans med hotellets kockar. Vi får möjlighet att prova på att laga siciliansk pasta ”i maccaruni” som man säger i Messina; vilket är det som italienare och vi andra kallar ”maccheroni” eller makaroner. Vi blandar, knådar, formar och skrattar under tiden vi lär oss den här matlagningskonsten av hotellets kock. Vi lär oss rulla de små underverken och får några andra småtips till det italienska köket. Och under tiden som vi koncentrerar oss på att göra pasta, så står de i köket ovanpå och gör tomatsås med stekta auberginer. Så dagens lunch består av vår egen pasta med den klassiska såsen ”a la Norma”, som har fått sitt namn från Bellinis opera med samma namn.
I dag har vi med andra ord bytt ut dagens middag med lunch.
På kvällen kan de som har lust följa med reseledaren till en gemensam middag på en av stadens restauranger. Man kan naturligtvis även välja att gå ut och äta på egen hand. Det finns mängder med trevliga restauranger att välja mellan. Varför inte prova den lilla mysiga Trattoria Malvasia, som ligger vid Catania-porten? Här lagar de härliga rustika sicilianska rätter. Om du tycker om vin kan du prova på Trattoria Tiramisù, som har en mycket bra vinmeny med sicilianska viner i alla prisklasser. Annars kommer reseledaren gärna med några bra rekommendationer.
Dag 8
Vi lagar siciliansk lunch
I dag ska vi lära oss mer om siciliansk mat. Under förmiddagen förbereder vi några rätter till dagens lunch tillsammans med hotellets kockar. Vi får möjlighet att prova på att laga siciliansk pasta ”i maccaruni” som man säger i Messina; vilket är det som italienare och vi andra kallar ”maccheroni” eller makaroner. Vi blandar, knådar, formar och skrattar under tiden vi lär oss den här matlagningskonsten av hotellets kock. Vi lär oss rulla de små underverken och får några andra småtips till det italienska köket. Och under tiden som vi koncentrerar oss på att göra pasta, så står de i köket ovanpå och gör tomatsås med stekta auberginer. Så dagens lunch består av vår egen pasta med den klassiska såsen ”a la Norma”, som har fått sitt namn från Bellinis opera med samma namn.
I dag har vi med andra ord bytt ut dagens middag med lunch.
På kvällen kan de som har lust följa med reseledaren till en gemensam middag på en av stadens restauranger. Man kan naturligtvis även välja att gå ut och äta på egen hand. Det finns mängder med trevliga restauranger att välja mellan. Varför inte prova den lilla mysiga Trattoria Malvasia, som ligger vid Catania-porten? Här lagar de härliga rustika sicilianska rätter. Om du tycker om vin kan du prova på Trattoria Tiramisù, som har en mycket bra vinmeny med sicilianska viner i alla prisklasser. Annars kommer reseledaren gärna med några bra rekommendationer.
Idag beger vi oss in i hjärtat av Sicilien och kör genom de vidsträckta jordbruksområden som romarna en gång grundlade. Sicilien kallades med rätta Romarrikets kornbod.
Staden Piazza Armerina var en stillsam och okänd by fram till 1950-talet, då en anmärkningsvärd upptäckt förändrade allt. Utgrävningen av en romersk villa från 300-talet satte staden på världskartan, och idag är den en av höjdpunkterna på varje resa genom Siciliens rika kulturhistoria.
Villan tros ha tillhört en pensionerad kejsare, och det som först antogs vara en blygsam jaktstuga visade sig vara en överdådig bostad på mer än 3 000 m². Inne väntar en imponerande samling av välbevarade golvmosaiker, väggar prydda med dramatiska jaktscener, mytologiska figurer, eleganta porträtt – och naturligtvis de berömda "bikiniflickorna". Som ett bevis på romarnas avancerade ingenjörskonst var villan till och med utrustad med både rinnande vatten och golvvärme. Ett besök här ger en unik möjlighet att uppleva hur en kejsare levde för nästan 2 000 år sedan.
Efter besöket i villan har vi tid att utforska själva Piazza Armerina, en charmig medeltida stad fylld av historia och äkta siciliansk atmosfär. Stadens centrum erbjuder arkitektoniska pärlor såsom den majestätiska Cattedrale di Maria Santissima Delle Vittorie och den stämningsfulla Piazza Garibaldi. De smala, kullerstensbelagda gränderna inbjuder till en avkopplande promenad, där du kan uppleva den lokala atmosfären, små butiker och mysiga torg.
Vi har också tid att njuta av en härlig lunch på en av stadens utmärkta restauranger. En dag i Piazza Armerina är en perfekt kombination av historia, kultur och gastronomi – en upplevelse du inte vill missa!
(Pris: 70€ – Spara pengar genom att köpa utflykten hemifrån som en del av vårt utflyktspaket. Alternativt kan den bokas och betalas på plats. Entré till den romerska villan ingår.)
Dag 9
Möjlighet till utflykt till Den kejserliga villan i Piazza Armerina (extrautflykt)
Idag beger vi oss in i hjärtat av Sicilien och kör genom de vidsträckta jordbruksområden som romarna en gång grundlade. Sicilien kallades med rätta Romarrikets kornbod.
Staden Piazza Armerina var en stillsam och okänd by fram till 1950-talet, då en anmärkningsvärd upptäckt förändrade allt. Utgrävningen av en romersk villa från 300-talet satte staden på världskartan, och idag är den en av höjdpunkterna på varje resa genom Siciliens rika kulturhistoria.
Villan tros ha tillhört en pensionerad kejsare, och det som först antogs vara en blygsam jaktstuga visade sig vara en överdådig bostad på mer än 3 000 m². Inne väntar en imponerande samling av välbevarade golvmosaiker, väggar prydda med dramatiska jaktscener, mytologiska figurer, eleganta porträtt – och naturligtvis de berömda "bikiniflickorna". Som ett bevis på romarnas avancerade ingenjörskonst var villan till och med utrustad med både rinnande vatten och golvvärme. Ett besök här ger en unik möjlighet att uppleva hur en kejsare levde för nästan 2 000 år sedan.
Efter besöket i villan har vi tid att utforska själva Piazza Armerina, en charmig medeltida stad fylld av historia och äkta siciliansk atmosfär. Stadens centrum erbjuder arkitektoniska pärlor såsom den majestätiska Cattedrale di Maria Santissima Delle Vittorie och den stämningsfulla Piazza Garibaldi. De smala, kullerstensbelagda gränderna inbjuder till en avkopplande promenad, där du kan uppleva den lokala atmosfären, små butiker och mysiga torg.
Vi har också tid att njuta av en härlig lunch på en av stadens utmärkta restauranger. En dag i Piazza Armerina är en perfekt kombination av historia, kultur och gastronomi – en upplevelse du inte vill missa!
(Pris: 70€ – Spara pengar genom att köpa utflykten hemifrån som en del av vårt utflyktspaket. Alternativt kan den bokas och betalas på plats. Entré till den romerska villan ingår.)
Dag 10
Dag på egen hand
Idag är det marknad i den lilla staden Randazzo. Vi rör oss från kusten in i landet och kan se Etna i fjärran. Vi styr färden mot den frodiga Alcantara-dalen där vi reser parallellt med Etnas sluttningar och åker förbi odlingar med persikor, mandlar, citroner och inte minst vinrankor. Vi stannar i den lilla staden Linguaglossa för att smaka de lokala mandelkakorna innan vi åker vidare till Randazzo.
Vi gör en liten rundvandring i Randazzo och ser den vackra kyrkan som är byggd i lava från vulkanen. Staden har sluppit nådigt undan trots att den flera gånger hotats av lavaströmmar i samband med utbrott, och man lever i perfekt harmoni med den stora jätten i bakgrunden som med sin lava säkrar frodiga odlingar i området. Vi besöker marknaden där man kan köpa skor, kläder, hushållsartiklar eller kanske lite oliver att ta med hem till hotellet och avnjuta med ett glas vin om kvällen?
Lunchen blir ett möte med den sicilianska gastronomin. Vi ger oss ut på landet till Umberto och hans familj. Det är här som sicilianarna firar allt från bröllop till konfirmationer, och här har familjen med nonna (mormor) Sara huserat sedan 1984. Umberto driver restaurangen och han har lovat att vi ska få smaka allsköns specialiteter – kom hungrig!
Vi är tillbaka i Taormina tidigt på eftermiddagen.
Dag 11
Utflykt till marknaden i Randazzo och siciliansk lunch
Idag är det marknad i den lilla staden Randazzo. Vi rör oss från kusten in i landet och kan se Etna i fjärran. Vi styr färden mot den frodiga Alcantara-dalen där vi reser parallellt med Etnas sluttningar och åker förbi odlingar med persikor, mandlar, citroner och inte minst vinrankor. Vi stannar i den lilla staden Linguaglossa för att smaka de lokala mandelkakorna innan vi åker vidare till Randazzo.
Vi gör en liten rundvandring i Randazzo och ser den vackra kyrkan som är byggd i lava från vulkanen. Staden har sluppit nådigt undan trots att den flera gånger hotats av lavaströmmar i samband med utbrott, och man lever i perfekt harmoni med den stora jätten i bakgrunden som med sin lava säkrar frodiga odlingar i området. Vi besöker marknaden där man kan köpa skor, kläder, hushållsartiklar eller kanske lite oliver att ta med hem till hotellet och avnjuta med ett glas vin om kvällen?
Lunchen blir ett möte med den sicilianska gastronomin. Vi ger oss ut på landet till Umberto och hans familj. Det är här som sicilianarna firar allt från bröllop till konfirmationer, och här har familjen med nonna (mormor) Sara huserat sedan 1984. Umberto driver restaurangen och han har lovat att vi ska få smaka allsköns specialiteter – kom hungrig!
Vi är tillbaka i Taormina tidigt på eftermiddagen.
Vi börjar morgonen med en timmes introduktion till det italienska språket och lär oss några glosor som kan vara bra att kunna under vår vistelse. Sedan går vi tillsammans med reseledaren på en oformell och avslappnad promenad genom Taormina, där vi hör några små historier, eller ser några av de saker som ögat kanske inte fångar när man rör sig genom staden. Naturligtvis stannar vi till på ett café eller en bar så att den som vill kan köpa sig något att dricka.
På eftermiddagen har det återigen blivit dags att lära sig några italienska glosor för de som har lust. Och vi lovar att alla får möjlighet att använda sig av det man har lärt sig, för just i dag förstår personalen i baren, restaurangen och i receptionen ENDAST italienska, när de talar med oss i gruppen som har deltagit i undervisningen.
Dessutom ska vi skala väldoftande sicilianska citroner. Vi ska nämligen göra vår egen citronlikör, limoncello, av de fantastiska, gula citronerna som pryder landskapet på ön. Citronskalen ska sedan dra några dagar i brännvin som är gjord på sicilianska druvrester, så att alla goda eteriska oljor dras ut. Resultatet provsmakas senare under vår vistelse.
Dag 12
Introduktion till italienska, mer Taormina och likörtillverkning
Vi börjar morgonen med en timmes introduktion till det italienska språket och lär oss några glosor som kan vara bra att kunna under vår vistelse. Sedan går vi tillsammans med reseledaren på en oformell och avslappnad promenad genom Taormina, där vi hör några små historier, eller ser några av de saker som ögat kanske inte fångar när man rör sig genom staden. Naturligtvis stannar vi till på ett café eller en bar så att den som vill kan köpa sig något att dricka.
På eftermiddagen har det återigen blivit dags att lära sig några italienska glosor för de som har lust. Och vi lovar att alla får möjlighet att använda sig av det man har lärt sig, för just i dag förstår personalen i baren, restaurangen och i receptionen ENDAST italienska, när de talar med oss i gruppen som har deltagit i undervisningen.
Dessutom ska vi skala väldoftande sicilianska citroner. Vi ska nämligen göra vår egen citronlikör, limoncello, av de fantastiska, gula citronerna som pryder landskapet på ön. Citronskalen ska sedan dra några dagar i brännvin som är gjord på sicilianska druvrester, så att alla goda eteriska oljor dras ut. Resultatet provsmakas senare under vår vistelse.
På morgonen sätter vi kurs mot den ständigt rykande vulkanen Etna som reser sig 3 330 meter över havet. Vid foten av vulkanen tar vi oss längs mindre vägar genom frodiga områden och byar där olivlundar, vin-, citron- och apelsinodlingar och andra fruktodlingar av kiwi och fikonkaktusar njuter av näringen som finns i den vulkaniska jorden. Här på sluttningarna, med en hissnande utsikt över Medelhavet och en vulkan i bakgrunden, har hundratusentals sicilianare valt att leva tillsammans med sin oroliga granne Etna.
Ovanför staden Zafferana Etnea, som nästan förstördes av en lavaström vid ett utbrott 1992, åker vi in i ett fascinerande lavalandskap. Detta bär spår av flera olika vulkanutbrott, och du kan följa olika lavaflödens envisa strävan att ta sig ner från berget. Vi kommer upp över trädgränsen, och här har även den minsta växtligheten gett upp. Resten av stigningen uppåt består av karga lavafält.
Vi stannar vid Rifugio Sapienza cirka 2 000 meter över havet, där det stora utbrottet i juli 2001 ägde rum. Här reser sig ett par av kratrarna från tidigare utbrott, och man kan föreställa sig hur mäktiga naturens krafter är när de släpper lös.
För dem som är intresserade finns det möjlighet att köpa biljett till linbanan och de små terränggående fordonen som, beroende av snön, tar med besökare upp till ca 3 000 meters höjd. Resan mot toppen är som att åka genom ett månlandskap, och man kan ibland höra vulkanen ”vråla” och verkligen känna dess styrka. Utflykten kräver bekväma skor och varma kläder. (Priset på biljetten är 76 euro – marts 2025).
Om du vill vara kvar på höjden 2 000 meter över havet finns möjligheten att gå en promenad längs kraterkanterna på berget Monte San Silvestro, ta en promenad uppför vulkanen eller njuta av en espresso eller en lättare lunch i den värmande solen. Sedan åker vi tillbaka till hotellet där vi är framme under eftermiddagen.
Utflykten bokas och betalas på plats hos reseledaren. Beroende på väder och vind kan det hända att det blir en annan dag än planerat. Den här utflykten är inte en del av utflyktspaketet. Eventuella utgifter för linbana och jeep betalas på plats, se ovanför.
Dag 13
Möjlighet för utflykt till vulkanen Etna (extrautflykt)
På morgonen sätter vi kurs mot den ständigt rykande vulkanen Etna som reser sig 3 330 meter över havet. Vid foten av vulkanen tar vi oss längs mindre vägar genom frodiga områden och byar där olivlundar, vin-, citron- och apelsinodlingar och andra fruktodlingar av kiwi och fikonkaktusar njuter av näringen som finns i den vulkaniska jorden. Här på sluttningarna, med en hissnande utsikt över Medelhavet och en vulkan i bakgrunden, har hundratusentals sicilianare valt att leva tillsammans med sin oroliga granne Etna.
Ovanför staden Zafferana Etnea, som nästan förstördes av en lavaström vid ett utbrott 1992, åker vi in i ett fascinerande lavalandskap. Detta bär spår av flera olika vulkanutbrott, och du kan följa olika lavaflödens envisa strävan att ta sig ner från berget. Vi kommer upp över trädgränsen, och här har även den minsta växtligheten gett upp. Resten av stigningen uppåt består av karga lavafält.
Vi stannar vid Rifugio Sapienza cirka 2 000 meter över havet, där det stora utbrottet i juli 2001 ägde rum. Här reser sig ett par av kratrarna från tidigare utbrott, och man kan föreställa sig hur mäktiga naturens krafter är när de släpper lös.
För dem som är intresserade finns det möjlighet att köpa biljett till linbanan och de små terränggående fordonen som, beroende av snön, tar med besökare upp till ca 3 000 meters höjd. Resan mot toppen är som att åka genom ett månlandskap, och man kan ibland höra vulkanen ”vråla” och verkligen känna dess styrka. Utflykten kräver bekväma skor och varma kläder. (Priset på biljetten är 76 euro – marts 2025).
Om du vill vara kvar på höjden 2 000 meter över havet finns möjligheten att gå en promenad längs kraterkanterna på berget Monte San Silvestro, ta en promenad uppför vulkanen eller njuta av en espresso eller en lättare lunch i den värmande solen. Sedan åker vi tillbaka till hotellet där vi är framme under eftermiddagen.
Utflykten bokas och betalas på plats hos reseledaren. Beroende på väder och vind kan det hända att det blir en annan dag än planerat. Den här utflykten är inte en del av utflyktspaketet. Eventuella utgifter för linbana och jeep betalas på plats, se ovanför.
Vid lunchtid träffas vi till en härlig avslutningspicknick i stadens park (om vädret tillåter). Reseledarna dukar upp till en trevlig picknick så att vi tillsammans kan njuta av utsikten över den vackra bukten i Giardini-Naxos och inte minst till vulkanen Etna med sin vita rök som stiger upp ur kratern. Ta med din egen dricka till picknicken. Och förresten, det kanske är nu som vis ska provsmaka vår hemlagade limoncello?
Dag 14
Vandring med picknick
Vid lunchtid träffas vi till en härlig avslutningspicknick i stadens park (om vädret tillåter). Reseledarna dukar upp till en trevlig picknick så att vi tillsammans kan njuta av utsikten över den vackra bukten i Giardini-Naxos och inte minst till vulkanen Etna med sin vita rök som stiger upp ur kratern. Ta med din egen dricka till picknicken. Och förresten, det kanske är nu som vis ska provsmaka vår hemlagade limoncello?
Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen och tar oss ut till Palermo flygplats. Härifrån är det dags att bege sig hem mot Sverige igen.
Dag 15
Hemresa från Palermo
Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen och tar oss ut till Palermo flygplats. Härifrån är det dags att bege sig hem mot Sverige igen.
Boka vårt utflyktspaket senast 45 dagar före avresa och spara 100 kr. Priset för de 2 utflykterna är 1.275:- om man bokar dem hemifrån (OBS: Priserna inkluderar inte entréer). Om du bokar utflykterna på plats, är priserna per utflykt:
Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra extrautflykter med tillräckligt stort antal deltagare.
Boka vårt utflyktspaket senast 45 dagar före avresa och spara 100 kr. Priset för de 2 utflykterna är 1.275:- om man bokar dem hemifrån (OBS: Priserna inkluderar inte entréer). Om du bokar utflykterna på plats, är priserna per utflykt:
Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra extrautflykter med tillräckligt stort antal deltagare.
Boka vårt utflyktspaket senast 45 dagar före avresa och spara 100 kr. Priset för de 2 utflykterna är 1.275:- om man bokar dem hemifrån (OBS: Priserna inkluderar inte entréer). Om du bokar utflykterna på plats, är priserna per utflykt:
Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra extrautflykter med tillräckligt stort antal deltagare.
Svensk
Nej
Nej
Euro
Svensk
Nej
Nej
Euro
Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter och resdagar då du kanske inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.
Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.
Resans pris inkluderar halvpension bestående av frukost och middag som serveras i hotellets restaurang. Maten på hotellet är utmärkt och serveras i form av en omfattande och varierad buffé. Restaurangen är inte stor nog för att alla ska kunna äta samtidigt - vi kommer därför att äta på olika tider så att alla får plats.
I november har Syditalien ungefär samma temperaturer som Skandinavien har i juni-juli med en medeltemperatur på 19-22 grader. I november bjuder Taormina på hela 138 soltimmar – i jämförelse med Stockholm som har 54 soltimmar i november. Det händer naturligtvis att det regnar på Sicilien, men regnet faller oftast som korta, kraftiga byar. Vi rekommenderar att man packar kläder efter lager på lager-principen så man är förberedd på både ljumma solskensdagar, regnbyar och de kyligare kvällstimmarna.
Vi reser helt biljettlöst, därför behöver du bara ditt pass för att checka in. Du ska också ta med dig den reseplan "Your trip" som vi skickar ut till dig.
Det är tillåtet att ta med sig 20 kg bagage i en resväska och dessutom ett handbagage per person på max. 10 kg. Max storlek 55 cm x 40 cm x 23 cm.
Av praktiska skäl händer det att vi måste ändra lite i programmet. Därför kan de beskrivna utflykterna komma att flyttas till andra dagar än vad som står i programmet. Slutliga datum kommer att upplysas vid ankomst.
De extrautflykter som beskrivs i programmet genomförs vid minst 15 deltagare.
Här kan du läsa mer om Italien: www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.
Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter och resdagar då du kanske inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.
Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.
Resans pris inkluderar halvpension bestående av frukost och middag som serveras i hotellets restaurang. Maten på hotellet är utmärkt och serveras i form av en omfattande och varierad buffé. Restaurangen är inte stor nog för att alla ska kunna äta samtidigt - vi kommer därför att äta på olika tider så att alla får plats.
I november har Syditalien ungefär samma temperaturer som Skandinavien har i juni-juli med en medeltemperatur på 19-22 grader. I november bjuder Taormina på hela 138 soltimmar – i jämförelse med Stockholm som har 54 soltimmar i november. Det händer naturligtvis att det regnar på Sicilien, men regnet faller oftast som korta, kraftiga byar. Vi rekommenderar att man packar kläder efter lager på lager-principen så man är förberedd på både ljumma solskensdagar, regnbyar och de kyligare kvällstimmarna.
Vi reser helt biljettlöst, därför behöver du bara ditt pass för att checka in. Du ska också ta med dig den reseplan "Your trip" som vi skickar ut till dig.
Det är tillåtet att ta med sig 20 kg bagage i en resväska och dessutom ett handbagage per person på max. 10 kg. Max storlek 55 cm x 40 cm x 23 cm.
Av praktiska skäl händer det att vi måste ändra lite i programmet. Därför kan de beskrivna utflykterna komma att flyttas till andra dagar än vad som står i programmet. Slutliga datum kommer att upplysas vid ankomst.
De extrautflykter som beskrivs i programmet genomförs vid minst 15 deltagare.
Här kan du läsa mer om Italien: www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.
Italien är en relativt ny nation.
Landet blev faktiskt först enat år 1870. Därför är det svårt att överhuvudtaget kalla något för italiensk mat.
Det handlar snarare om många olika regionala kök, och man möter därför också många mycket olika rätter beroende på var man befinner sig i Italien. Man kan säga att det vi i Skandinavien betraktar som italiensk mat är varianter av olika rätter med inspiration från Italien.
En av de kommentarer vi ofta får från våra gäster är att maten i Italien inte är som man hade förväntat sig hemifrån. Och det vi förstår vi helt och fullt!
Maten är inte alltid så färggrann och dekorerad, som vi kanske gör den till i Skandinavien. Och en italiensk kock vägrar att strö hackad persilja eller basilika eller röd paprika på en rätt bara för syns skull. Det hör inte till och man gör det heller inte. Den sortens mat hittar man i nöjesparker och andra turistfällor där turister gärna får det dom vill ha. En italiensk kock med respekt för det lokala köket serverar däremot maten som den ska serveras.
Kort sagt, så är vi nordbor långt mer rundhänta med vitlök, kryddor och pynt på maten, när vi leker italienare. Det italienska köket är mycket enkelt och kanske också det mest konservativa i Europa. En enskild råvara ska inte drunkna i smaker utan kunna stå för sig själv.
Italienare använder faktiskt mycket mindre vitlök än man kanske tror – ofta gnider man blott ett stycke rostat bröd med lite vitlök till en bruschetta – medan vi i Skandinavien lägger fem vitlöksklyftor i en mixer. Vitlök är alltid en diskret medspelare.
En risotto är en mycket delikat rätt och en enkel rätt lagad med de bästa ingredienserna, med en god fond och en diskret smak, inte en explosion av buljongtärningar.
Har man halvpension på hotell i Italien, kommer man mycket närmare den måltid man skulle få hos en italiensk familj, än det man får på en lokal restaurang i Skandinavien.
Ofta serveras en enkel liten sallad med olja och vinäger, salladsblad, morötter, gurka, majskorn som kanske kommer från en burk och några oliver. Det är så man gör. Det serveras ofta pasta eller risotto först och därefter får man en secondo – kött eller fisk – och i Italien kokas grönsaker ofta lite längre än i Skandinavien.
Och vi reser ju till Italien för att äta som italienare – inte för att lära dem äta som vi gör i Skandinavien!
Brödet är en historia för sig. Det vi kallar italienskt bröd är inte det man vanligtvis träffar på i Italien. Här är det ett klassiskt vitt bröd som dominerar, och i Toscana är det helt utan salt. Den klassiska italienska morgonfrallan, rosetta, ser ut som den har gjort i hundratals år, helt utan spelt, vetegroddar, solrosfrö eller kli.
Anpassa dina förväntningar på maten i Italien. Upplev och njut av det som serveras. Känn dig som hemma hos en italiensk familj. På hotellen är det ofta riktiga matmadamer som står för maten och inte en armé av Masterchef-aspiranter som trollar med rök, skum och molekylär gastronomi. Är du i norra Italien serveras det ofta risotto, radicchio och pasta gjord av Typ 00-mjöl, och är man i södra Italien så är det mer aubergine, tomat, olivolja och pasta av durumvete på menyn.
Smaklig måltid.
Italien är en relativt ny nation.
Landet blev faktiskt först enat år 1870. Därför är det svårt att överhuvudtaget kalla något för italiensk mat.
Det handlar snarare om många olika regionala kök, och man möter därför också många mycket olika rätter beroende på var man befinner sig i Italien. Man kan säga att det vi i Skandinavien betraktar som italiensk mat är varianter av olika rätter med inspiration från Italien.
En av de kommentarer vi ofta får från våra gäster är att maten i Italien inte är som man hade förväntat sig hemifrån. Och det vi förstår vi helt och fullt!
Maten är inte alltid så färggrann och dekorerad, som vi kanske gör den till i Skandinavien. Och en italiensk kock vägrar att strö hackad persilja eller basilika eller röd paprika på en rätt bara för syns skull. Det hör inte till och man gör det heller inte. Den sortens mat hittar man i nöjesparker och andra turistfällor där turister gärna får det dom vill ha. En italiensk kock med respekt för det lokala köket serverar däremot maten som den ska serveras.
Kort sagt, så är vi nordbor långt mer rundhänta med vitlök, kryddor och pynt på maten, när vi leker italienare. Det italienska köket är mycket enkelt och kanske också det mest konservativa i Europa. En enskild råvara ska inte drunkna i smaker utan kunna stå för sig själv.
Italienare använder faktiskt mycket mindre vitlök än man kanske tror – ofta gnider man blott ett stycke rostat bröd med lite vitlök till en bruschetta – medan vi i Skandinavien lägger fem vitlöksklyftor i en mixer. Vitlök är alltid en diskret medspelare.
En risotto är en mycket delikat rätt och en enkel rätt lagad med de bästa ingredienserna, med en god fond och en diskret smak, inte en explosion av buljongtärningar.
Har man halvpension på hotell i Italien, kommer man mycket närmare den måltid man skulle få hos en italiensk familj, än det man får på en lokal restaurang i Skandinavien.
Ofta serveras en enkel liten sallad med olja och vinäger, salladsblad, morötter, gurka, majskorn som kanske kommer från en burk och några oliver. Det är så man gör. Det serveras ofta pasta eller risotto först och därefter får man en secondo – kött eller fisk – och i Italien kokas grönsaker ofta lite längre än i Skandinavien.
Och vi reser ju till Italien för att äta som italienare – inte för att lära dem äta som vi gör i Skandinavien!
Brödet är en historia för sig. Det vi kallar italienskt bröd är inte det man vanligtvis träffar på i Italien. Här är det ett klassiskt vitt bröd som dominerar, och i Toscana är det helt utan salt. Den klassiska italienska morgonfrallan, rosetta, ser ut som den har gjort i hundratals år, helt utan spelt, vetegroddar, solrosfrö eller kli.
Anpassa dina förväntningar på maten i Italien. Upplev och njut av det som serveras. Känn dig som hemma hos en italiensk familj. På hotellen är det ofta riktiga matmadamer som står för maten och inte en armé av Masterchef-aspiranter som trollar med rök, skum och molekylär gastronomi. Är du i norra Italien serveras det ofta risotto, radicchio och pasta gjord av Typ 00-mjöl, och är man i södra Italien så är det mer aubergine, tomat, olivolja och pasta av durumvete på menyn.
Smaklig måltid.