Japan
Följ med på en resa till en kultur som är i högsta grad modern och samtidigt djupt förankrad i hundraåriga traditioner
Text: Anja Skoglund
Här samsas antika trägolv och vackra sidentyger med blinkade ljusreklam och snabbtåg som tar dig med in i framtiden med trehundra kilometer i timmen. Svävande pappersväggar och välformade små bonsaiträd står sida vid sida med storögda seriefigurer och exklusiva märkesbutiker. Och mitt i allt detta lever japanerna som navigerar genom överfyllda korsningar med omständliga artighetsfraser och en prydlig liten påse dinglande från handleden. Japan är ett fantastiskt land att resa i – här känner man sig både som hemma och som en åskådare på en och samma gång. Vi säger som japanerna: Yokoso – välkommen!
Se alla våra resor till Japan
Att resa är att äta – i alla fall i Japan
Jag har alltid älskat att åka tåg. Sovkupén på barndomens nattåg har fäst sig i minnet. Hur man klättrade upp till den översta våningssängen i mörkret och sömnen höll på att försvinna ut genom fönstret tillsammans med sängbottnen. Ljudet av tågrälsens gnisslande och gryningsljuset när man drog ifrån gardinen och släppte in dagen innan man tvättade sig över det lilla trekantiga handfatet som knappt fick plats. Det var då det. Så klart. Men i Japan är en tågresa något helt annat. Den börjar redan på stationen. Här öppnar sig en nämligen en egen liten värld för den som är på väg mellan en stad och nästa, långt innan man går ombord på tåget.
Självklart är stationerna större än här hemma. Japan ligger både etta och tvåa på listan över de tågstationer som har flest passagerare i hela världen – år 2007 passerade i genomsnitt 3,6 miljoner människor genom Shinjuku station – per dag. Och inte nog med det. De första 23 tågstationerna på världsrankinglistan är japanska.
Stationsrestaurang? Ja tack!
Som skandinav ställer man sig kanske lite tvekande inför mat på flygplatser och tågstationer. En korv då och då får väl slinka ner, men utbudet kan vara ganska magert. Men i Japan är det vanligt att man väljer att äta just här och nere i stationens underjordiska virrvarr finns faktiskt många restauranger. Och de är bra. På stationen i Hiroshima kan man förslagsvis lägga väntetiden på att provsmaka en av stadens specialiteter –en slags pannkaka med stekta nudlar, grönsaker, kött och kanske ett ägg. Kanske du vill toppa med ett ostron också? Förmodligen skördad i havet utanför stadens kust.
Maten tillagas bakom disken och man känner sig välkommen även om man inte kan japanska och expediten inte kan engelska. Som på så många andra ställen kan man välja att sitta vid bardisken eller vid ett litet bord – men utsikten över stekpannor och nudelgrytor är så spännande att de flesta helst väljer bardisken.
En kopp kaffe efteråt? Det är kanske inte alla stationer i Japan som har kaffebarer där varje enskild kopp tillagas med precision över värmeelement, men det var det vi fick – och det är alltså snäppet bättre än en automat och en plastkopp. Man kunde få alla möjliga slags kakor till, men valet föll på små runda kakor med en liten cocktailpinne (med krona på), och i plastkoppen hade vi bestick också. De små kakorna hade var sin smak, med bland annat choklad, vanilj, apelsin och matcha – japanskt grönt te som ofta används i sötsaker.
En trestjärnig bardisk
Det är inte för alla. Långt ifrån. Men för att verkligen slå fast att japanska tågstationer inte är något man ska se ner på kan man påminna sig själv om att en av världens bästa restauranger ligger i en av gångtunnlarna vid Ginza station i Tokyo. Sukiyabashi Jiro är den enda sushibaren i världen som har tre stjärnor i Michelinguiden, och sushikocken och innehavaren Jiro Ono är på alla sätt ensam i sitt slag. När den här artikeln skrivs fyller han nittio år och har arbetat med att laga sushi sedan andra världskriget. Restaurangen har bara tio platser och alla är vid disken där man kan se hur maten tillagas medan man väntar. Det är inte att rekommendera att prata när man äter – här är all fokus på de perfekt tillagade sushibitarna, handgjorda av mästaren i egen hög person.
Matsäck för konnässörer
För den som har mycket att göra (eller inte har lyckats få bord hos Jiro) finns det många andra alternativ. På stationen kan man köpa med sig mat till tåget – och japanerna kan verkligen konsten att göra en matlåda, eller obento som det heter på japanska. Menyerna har bilder och maten får man med sig i sirligt inslagna små askar. På vissa ställen man få maten serverad i en lacklåda, även om man sitter på en restaurang, men ett fack till varje liten rätt. När vi stod på stationen i Osaka och kikade på menyn valde vi nog för lite mat för att få den finaste asken. Men när vi öppnade den visade det sig att själva asken inte var av trä, utan svart skumplast! Det borde kanske inte ha varit en överraskning när man tänker på priset – och maten var väldigt god med frityrstekt kyckling, tångsallad, en omelettrulle, små köttbullar på en tandpetare, en skiva sötpotatis och smaksatt, rosa ris. Inte alls en dum måltid som vi inmundigade ombord på Shinkansen i 300 kilometer i timmen. Och skulle man ha glömt att köpa något på stationen dyker det upp en trevlig servitör med en serveringsvagn, där man köpa dricka, snacks och kaffe. Faktiskt precis som hemma, bara lite mer rosa.
Hög hastighet och matpinnar
Är du redo för resan? På höghastighetståget är det gott om benplats, breda fåtöljliknande säten och hastighetsmätare på toaletten. Förresten, kom ihåg att välja rätt dörr när du ska gå – som på många andra ställen i Japan finns det både västlig och «japansk» toalett på tåget. Den japanska toaletten är ett hål i golvet så här bör man kanske öva lite teknik innan man försöker när tåget är i rörelse.
Det värsta med Shinkansen är nästan att det går så fort. Resan är ju slut nästan innan man har börjat. Men att äta maten, det hinner man. Itadakimasu – smaklig måltid!
Itadakimasu – vad betyder det egentligen?
I Japan säger man ofta itadakimasu (uttalas itadakiMASS) innan man börjar äta. Det betyder ungefär «jag tar ödmjukt emot» och är en slags tack för maten gentemot den som har lagat maten, och växterna och djuren som har gett för sitt liv för att vi ska kunna äta. Uttrycket förknippas med den buddhistiska respekten för allt levande – och av samma anledning är det gott bordsskick i Japan att äta upp maten man har på tallriken.
Se alla våra resor till Japan