Sju saker du (kanske) inte visste om elefanten
Elefanter är några av jordens mest älskade och beundrade skapelser. Många träffar det majestätiska djuret i verkligheten för första gången på en safari. Det är en fantastisk upplevelse och många fascineras över deras lugna färd genom landskapet.
Här nedan hittar du sju intressanta fakta om elefanterna:
- Elefanter kan inte hoppa. Deras enorma kroppsvikt gör det omöjligt. För övrigt är de överraskande smidiga och är riktigt duktiga simmare. Snabeln är ett väldigt bra verktyg och kan bland annat användas som snorkel när de simmar.
- På tal om snabeln så består den av mellan 70 000 och 100 000 muskler. Snabeln är ett fantastiskt instrument som kan plocka upp ett enda grässtrå samtidigt som den kan slita av stora grenar från träd- Snabeln känner av form, storlek och temperatur.
- Elefanterna svalkar sig själva genom att fladdra med öronen eftersom blodkärlen ligger så ytligt. De ligger faktiskt så ytligt att de är väldigt synliga för ögat, och varje elefant har sitt eget mönster. Det gör att man kan särskilja på olika elefanter med hjälp av deras öron, precis som människor kan identifieras med hjälp av fingeravtryck.
- Även om elefanternas hud ter sig tjock och läderaktig, kan de faktiskt bli solbrända. För att inte behöva lida för mycket under solens strålar använder de snabeln för att kasta sand och damm på ryggen som solskyddskräm.
- Brunsten är perioden när hanelefanterna har en ökad testosteronnivå och ökad sexuell aktivitet. Den förhöjda testosteronnivån gör hanarna mer aggressiva och de undviker gärna varandra. En hane som inte är brunstig kan ändå para sig, men får oftast inte möjligheten till det eftersom han lätt utmanövreras av andra brunstiga hanar. Hanarnas brunstperioder är utspridda över hela året och på det viset sprids generna jämnt, så att det inte alltid bara är de största hanarna som får para sig.
- Studier visar att elefanter inte bara kommunicerar med sin egen flock, utan även med elefanter som befinner sig på långt avstånd, genom att stampa med fötterna. Det här sänder vågor genom markytan som uppfattas av fotens känsliga nerver. Vågorna är så kraftiga och snabba att de rör sig snabbare genom jorden än ljudvågor genom luften.
- Elefanternas närmaste genetiska släktning är det råttliknande djuret Rock hyrax, som är ett litet hårigt däggdjur som lever i Saharas klippiga landskap och längs den arabiska halvön. Både rock hyrax och elefanten kommer från samma musliknande djur som levde för flera miljoner år sedan. Trots att de har utvecklats till två helt olika arter av två helt olika storlekar har elefanten och rock hyrax fortfarande gemensamma genetiska drag. Båda djuren har bland annat samma form på sina fötter och båda har god hörsel och gott minne. Överraskande nog är den indiska elefanten närmare besläktad med mammuten än den afrikanska, och en något större variant.
Tema om safari
Albatros har älskat Afrika och safari sedan 1986, då allting startade. Det gör vi fortfarande, för på safari kommer du på tu man hand med djuren på savannen och så kan du koppla av på campen när safarijeeparna står stilla.
Läs mer här:
Artikel: 7 saker du (kanske) inte visste du om elefanten
Blogg: Sørens blogg från Sydafrika