Kejsardömet Japan befolkas av 127 miljoner människor och består av huvudöarna Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu samt ca 3 000 mindre öar. Tillsammans bildar de många öarna en 2 000 km lång båge som skiljer Stilla havet från Japanska havet och har Kina, Korea och Ryssland som närmaste grannar. Japan är en utpräglad bergsnation med bergskedjor som är ca 3 000 meter höga. Landets högsta berg är det heliga och mycket vackra Fujiyama på västsidan av huvudön Honshu. Fujiyama är 3 776 meter högt. Mellan de många japanska bergen löper många floder och bildar djupa sjöar innan de rinner ut i havet. Varje platt område är täckt av städer. Särskilt de låga, smala kustslätterna vid Stillahavskusten där Japans många miljonstäder ligger. I Japan är det mycket svårt att hitta orörd natur. De många miljoner människorna har brett ut sig överallt, och man måste ta sig ganska högt upp i bergen för att hitta landskap som inte har påverkats av människan. Befolkningsökningen har varit ett allvarligt problem under hela 1900-talet, och man har försökt komma tillrätta med platsbristen via utvandring, erövringar, fri abort och kampanjer för familjeplanering.
Japan har tempererat klimat i norr och subtropiskt klimat i söder. Sommarmonsunen kommer med varm, fuktig luft och 21-26° till större delen av landet. Våren är den populäraste tiden att resa till Japan, och har man upplevt hur vinden förvandlar körsbärsträdens blommor till rosa snöbyar förstår man varför. Hösten i Japan är också fin med milda temperaturer och fina färger. Men vädret bjuder inte bara på blå himmel och vackra naturfenomen. Japan har över 1 000 jordskalv varje år och omkring 200 aktiva och inaktiva vulkaner som bildar många varma källor inne i landet. Den art som man har störst sannolikhet att möta i Japan är homo sapiens, men det finns fortfarande också apor, björnar, vildsvin, hjortar och jättesalamandrar på upp till 1,5 m i de japanska bergen och bergsströmmarna.
Japan har varit befolkat i många tusen år. Ursprungsbefolkningen, ainuerna, trängdes undan av mongoliska invandrare som grundade det japanska riket. Den ursprungliga religionen var shintoismen som dyrkar dels naturen dels kejsaren som gudomlig uppenbarelse. På 500-talet nådde buddismen till landet och blandades med shintoismen, och denna kombination bekänner sig de flesta japaner till i dag. Under följande århundraden var Japan ett stort virrvarr av olika kejsare, inbördes stridande släkter och komplicerade feodalsystem av daimioer, samurajer och shoguner.
Från 1500-talet kom européerna med handel och kristna missionärer till landet, något som togs emot med öppna armar fram till att missionerandet blev för mycket, och Japan nästan isolerade sig från resten av världen. Denna isolering varade dock inte så länge. Ungefär vid början av andra världskriget blev de japanska öarna för små, och landet erövrade Franska Indokina, Thailand, Indonesien, Filippinerna och flera Stillahavsöar. Strax därefter kom angreppet på Pearl Harbor som fick USA att gå med i kriget. I augusti 1945 sattes dock plötsligt punkt för Japans krigsföring i och med atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki. I dagens Japan går näringslivet på högvarv. Japan är världens största bilproducent, världens näst största fartygsproducent och absolut ledande inom elektronik- och teknologiområdet. I motsats till de flesta andra asiatiska länder är endast 5 procent av befolkningen sysselsatta inom jordbruket. Dock produceras en del ris – för det krävs ju en del till all sushi.
På en semester i Japan får man möta japanernas eleganta, formella uppförande som dock förändras radikalt efter ett par drinkar och kanske ett karaoke-framträdande. Hela tiden upplever man kontrasten mellan tradition och modernitet. Tokyo är en av världens mest moderna storstäder med exklusiva varuhus, glittrande neonreklam och jättelika storbildsskärmar längs gatorna. I Kyoto finns över 1 600 buddistiska tempel, ett kejsarpalats, Shoguns Nijoborg och några av Japans bästa museer. I den trevliga staden Nara kan man se landets äldsta och mest imponerande byggnader. Den mest ohyggliga delen av Japans historia hittar man i Hiroshima som var platsen för en fruktansvärd debut i vapenhistorien när staden i augusti 1945 lades i ruiner av världens första atombomb. En kupolformad ruinbyggnad står kvar som ett minnesmärke över ödeläggelsen, och i den vackra fredsparken brinner en fredslåga utan avbrott fram till dess att det sista kärnvapnet har destruerats.
Vill man på sin Japanresa se en äkta UNESCO-sevärdhet kan man åka till staden Himejii på Honshu. Här ligger Japans och en av världens vackraste fästningsanläggningar – "De vita hägrarnas borg". Borgen daterar sig från 1600-talet, är omgiven av en stor parkanläggning och konstruerades så att angriparna skulle ha svårt att hitta fram till kärnanläggningen Donjo. På den sydligaste av huvudöarna, Kyushu, ligger den internationella staden Fukuoka med ett livligt nattliv och Kagoshima med den lavadammsutspyende vulkanen Sakurajima i nästgårds.
Japan är både gamla traditioner och överbefolkade gator med sushirestauranger och karaokebarer i varje hörn. Tonåringar i fantasifulla kläder lever efter ideologin Kawaii, ett typiskt japanskt modekoncept som bäst kan översättas till ”sött och gulligt” i allt de gör. Parallellt med den moderna, överdrivna livsstilen lever traditionen och det lugna tempot i bästa välmåga med kimonor, tempel och teceremonier. Överallt i Japan möter man stora kontraster mellan landets gamla kultur och de närmast futuristiska storstäderna.