Mitt i Diskobukten på den grönländska västkusten ligger staden Ilulissat. Trots stadens position 250 kilometer norr om polcirkeln är detta på alla sätt en högst levande, gästfri och färgsprakande stad. På sommaren kan man resa dit för att se när Diskobuktens imponerande isberg badar i midnattssolens sken. Diskobuktens och Isfjordens gigantiska isberg kan upplevas både från landsidan, vattensidan och från luften. Alla som besöker staden på vintern får ett minst lika fantastiskt fenomen på köpet: en tur till världens största biograf i form av norra halvklotets stjärnhimmel där det dansande norrskenet ofta är en av huvudrollsinnehavarna. Staden Aasiaat ligger på en ö i Diskobuktens södra del i ett väldigt vackert skärgårdsområde som ofta betecknas som ”De tusen öarnas land”. Även om det i den gamla stadsdelen finns både ett museum och ett församlingshus utsmyckat med 24 målningar av den berömde danska konstnären Per Kirkeby, så är det naturen som är huvudattraktionen, precis som på så många andra platser på Grönland. Många av öarna i området är fridlysta vilket ger goda möjligheter att studera det unika fågellivet och områdets valar. Det går att uppleva fler valar vid Uummannaq norr om Nuussuaq-halvön - ett distrikt som domineras av höga fjäll och glaciärer.
Fortsätt resan till Sydgrönland där det i byarna Narsaq, Qaqortoq, Nanortalik och infartsporten Narsarsuaq finns goda möjligheter till vandring och fiske. Det är även en god idé att besöka nordbornas kyrkoruiner och gårdar eller träna musklerna med mer utmanande äventyr som kajak och klättring. Det finns också en del lantbruk i området, främst med fokus på fårskötsel.
På Östra grönland kan man på sommaren segla bland isberg, ta en helikoptertur över glaciärer eller inlandsisen, paddla kajak, åka på valsafari och nöjesfiska. Under vintersäsongen består favoritaktiviteterna av skidåkning, beundra norrskenets ljus på de snötäckta bergstopparna och givetvis går det att köra med hundsläde. Slädhunden är ett ikoniskt djur på Grönland och har genom tiderna vant sig vid den arktiska världen och dess klimat. Hundarna är starka – ett slädspann på 12–15 hundar kan dra flera hundra kilo fisk från fiskehamnarna till fabriken och är en ovärderlig hjälp för de grönländska fiskarna. En tur med hundsläde är egentligen inte tänkt att vara ett nöje, men som turist går det bra att åka snålskjuts och bara njuta.
Västgrönland är Grönlands mest folktäta region. Cirka hälften av Grönlands 56 000 invånare bor i de större byarna längs kusten, framförallt i Sisimiut och Maniitsoq samt i Paamiut och huvudstaden Nuuk i söder, som med sina 17 000 invånare är en av världens minsta huvudstäder. I Nuuk kan man följa landets historia på Grönlands nationalmuseum och även se de välbevarade Qilakitsoq-mumierna från 1475 e.Kr. Även i det här området finns det många naturupplevelser att hämta – myskoxsafari och turer med hundsläde vid Kangerlussuaq eller en tur till inlandsisen. I havet utanför Paamiut och Nuuk finns valar, och Sisimiut är en perfekt utgångspunkt för vandringsturer. Och om man vill utmana sig själv på skidor så är det är här det populära skidloppet Arctic Circle Race äger rum.
Här kan du läsa mer om (på danska) hur det är att vara med på Albatros expeditionskryssning: Hvad er Albatros ekspeditionskrydstogt?
Grönland liknar ingen annan plats i världen. En tur med hundsläde är en populär vinteraktivitet på Nord- och Östgrönland och under sommarperioden när solen lyser 24 timmar om dygnet, kan resan göras på en glaciär på 800 meters höjd vid staden Qeqertarsuaq på Diskoön. Och i havet utanför Nuuk går det att få syn på valar.