Egypten, världens äldsta turistland, kräver sin tid. Många tusen års kulturhistoria är utspridd över landets en miljon kvadratkilometer, och Kairo har med sina 20 miljoner invånare och många världsberömda sevärdheter en förtrollande effekt. Egypten är även ett tacksamt mål för forskare. Gravutrustningen från Tutankhamuns grav på Egyptiska museet, lämnar ingen oberörd. I den myllrande Khan el-Khalili-basaren kan besökaren göra både bra och dåliga affärer, för att efteråt gå ner i varv i Muhammad Ali -moskéns bländvita gård med sin andäktiga tystnad. De tre stora pyramiderna och sfinxen vid Giza är absoluta måsten under ett besök i Egypten. Den som har övervunnit sin klaustrofobi, kan hänfört berätta om Keopspyramidens inre och den långa vägen genom de mörka korridorerna till gravkammaren, varifrån Faraos själ steg upp till himlen och förenade sig med solguden. Men en resa till Egypten behöver inte begränsas till Kairo. Nilen går genom hela staden, och de stora Nilbåtarna lämpar sig utmärkt som flytande hotell för den som vill uppleva mer av Egypten.
En gång i tiden konkurrerade Alexandria med grekernas kulturcentrum Aten, och nu hoppas man att det nyöppnade biblioteket ska få staden att kunna återta en ledande position inom vetenskap och forskning. Det nya Alexandrinska biblioteket, som dessutom innehåller både museer och ett planetarium, är väl värt ett besök. I Assuan åker många besökare direkt till Isistemplet på ön Philea och ser den stora Assuandammen, men Assuan är även vacker stad där man kan promenera i basarer och njuta av havets läckerheter i stilla takt. Ramses II:s tempel i Abu Simbel är en annan höjdpunkt som varmt kan rekommenderas. Templen domineras av sina 21 meter höga fasadstatyer av Ramses II och 10 meter höga statyer av hans hustru Nefertari och gudinnan Hathor. Och när man är i Egypten så ska man uppleva Kom Ombo-templet eller ”Guldhögen”, som byggdes till falkguden Horus och den mörka krokodilguden Sobeks ära, och naturligtvis Luxor, med konungarnas och drottningarnas dal, och faraonernas rikt utsmyckade dödstempel.
Många kommer tveklöst att frestas av en badsemester i Sharm el Sheik och snorkling i Röda havet. Eller kanske av Sinai-halvöns guldfärgade och karga stenlandskap, där Sankt Katarina-klostret ligger inklämt i en av de många uttorkade flodbäddarna. Likt en datumstämpel i granit, ligger den vid foten av det berg där Moses tog emot de tio budorden från Gud. Den gamla grekiska historikern Herodot kallade Egypten för ”Nilens gåva” och dagens turister kan fortsätta dit svunna tiders resenärer aldrig kom. De kan fortsätta att förundras och upptäcka.
Egypten är vida berömt för sina pyramider, den mäktiga Nilen som får öknen att grönska, och den kaotiska miljonstaden Kairo. När muezzinerna kallar till bön framför moskéernas smala minareter, och doften från bubblande vattenpipor blandas med gatuförsäljarnas energiska försäljningsargument, vet man att man befinner sig långt hemifrån. Avgaserna från trafikknutpunkten Midan el-Tahir förenar sig med doften av kanel, linssoppa och kofta-köttbullar. Överallt säljs vykort med bilder på stadens stora stolthet, Keopspyramiden.