Kenya är både etniskt och geografiskt omväxlande med ca 56 miljoner invånare fördelade på olika stammar och 600 000 km2 som rymmer fyra olika klimatregioner från öst till väst: det flacka, lågt liggande kustområdet mot Indiska oceanen med tropisk vegetation, det glest befolkade området i norr och nordöst, den östra bergrika delen av Great Rift Valley med vulkanisk jord som lämpar sig väl för jordbruk och till sist den torra stäppen längst mot väster.
Kenyas stora zoologiska kapital gör landet till ett givet mål för safariresor. Det är härifrån som själva safarifenomenet kommer. Förutom det berömda safariområdet Masai Mara förfogar Kenya över flera nationalparker som är värda att lyfta kikaren emot. Vid Lake Nakuru och Great Rift Valley, som ligger några få timmars bilresa från miljonstaden Nairobi mot Uganda kan man ofta se tusentals flamingor som med fullt utslagen fjäderprakt färgar stranden rosa. Här får de sällskap av små girafflockar, och det finns också en hög koncentration av noshörningar och leoparder. I Aberdareområdet finns tät urskog, och omkring Mount Kenya – Kenyas högsta och Afrikas näst högsta berg efter Kilimanjaro – hittar man spännande afroalpin flora. Norr om Mount Kenya i det ökenaktiga område som sträcker sig ända upp till Etiopien, kan man stifta bekantskap med Samburus och Buffalo Springs mycket torra savann där man lätt kan få syn på lejon, elefanter, giraffer och bufflar – men också en rad av Kenyas mer sällsynta djurarter som giraffgasell, nätgiraff, oryxantilop och somalistruts.
Ljudet från hundratusentals hovar hörs över savannen i Kenyas sydvästra hörn. Över en miljon gnuer, 200 000 zebror och knappt en halv miljon thomsongaseller har gett sig ut på sin årliga vandring efter färskt bete. Världens största djurvandring äger rum från juli till oktober. Här i Masai Mari som gränsar mot Serengeti, kan man på de öppna gräsmarkerna se dem förvandla sig till foder för områdets många rovdjur, medan de äter sig fram genom det böljande gräset och korsar Marafloden med förhoppningen att slippa bli krokodilföda. Stora flockar av lejon och geparder medverkar till att långt ifrån alla gnuer återvänder från den mer än 3 000 kilometer långa cirkelvandring. De många opportunistiska hyenorna väntar på en lättfixad bit mat, medan massajerna håller sig på behörigt avstånd och vakar över sin boskap iförda sina kulörta kangas – en stor rektangulär tygbit som enkelt kan fungera som klädesplagg om man är en fingerfärdig massaj.
För knappt 100 år sedan var Nairobi massajerna hemvist. Massajerna har idag deras eget land och den kenyanska huvudstaden har nästan tre miljoner invånare, och präglas av en livlig stämning. Genom fönsterrutorna på klassiska taxibilar från London hörs ljudet av Suzzana Owiyos afropop. Chauffören trummar takten på ratten, medan vi passerar Nairobis skyskrapor, second hand-butiker och olika stånd.
Efter safariturerna och när man tröttnat på att gå i Karen Blixens och Denys Finch Hattons fotspår, kan semestern avslutas under kokospalmer och mangoträd i Mombasa eller en annan av kuststäderna vid Indiska oceanen. Eller så kan man besöka baronessans afrikanska farm 20 km väster om huvudstaden. Efter filmatiseringen av Karen Blixens självbiografiska bok ”Den afrikanska farmen” gjordes farmen om till museum och är i dag en av Nairobis stora attraktioner. Kenya är späckat med upplevelser och vill man få maximalt utbyte behöver man ladda upp med mycket mat. Vilt är också gastronomi, och är man nyfiken på annat än kyckling och ugali (majsgröt), så ska man absolut testa grillad gnu, brässerad krokodilsvans, antilop eller en god, saftig giraffbiff. Det är inga hotade arter som serveras, så det går bra att äta med gott samvete. Kenya har också massor av kokosnötter, passionsfrukt, papaya och mango i naturens eget skafferi.
Närgångna skoputsare på Kenyatta Avenue och stolta massajer i kulörta kangas. Palmklädda stränder vid Indiska oceanen och permanent snö på toppen av Afrikas högsta berg. Flamingorosa sjöar i Great Rift Valley och vidsträckta grässlätter som ljuder av lejonvrål, hyenasång och gnuernas brummanden. Karen Blixens Kenya tar steget från hektisk storstad till frodig savann.