Tallinn är Sveriges närmaste huvudstad, bara 38 mil bort från Stockholm på andra sidan Östersjön. Relationerna mellan Sverige och Estland går långt tillbaka i historien, inte minst under perioden 1561–1721 då Estland formellt tillhörde Sverige. Under 1500-talet var Tallinn (Reval) Sveriges tredje största stad. Därför är det inte så konstigt att Tallinn är full av minnen från svensktiden.
Svensktiden i Estland tog sin början år 1561 då Sverige övertog staden Reval (nuvarande Tallinn), med omnejd. Slutet på perioden inträder när svenskarna kapitulerar inför den ryska övermakten i Riga år 1710. Rent formellt förlorade dock Sverige sina Östersjöprovinser i och med freden i Nystad år 1721.
Precis som det finns ett Svenskfinland finns det också ett Svenskestland, kallat Aiboland. Till Aiboland räknades bland annat Nuckö (Nooarootsi), Dagö (Hiiumaa), Ormsö (Vormsi) Runö (Ruhnu), Ösel (Saaremaa), Nargö (Naissaar), Odensholm (Osmussaar) och bygden runt Hapsal (Haapsalu) på det estniska fastlandet. Genom historien har Estlands norra och västra kusttrakter, i likhet med Finland, haft en bofast svenskspråkig befolkning. Svenskarna kom till Estland på 1200-talet och de flesta blev fiskare eller jordbrukare. De flesta estländare med svenska rötter bodde i kustområdena, men även i Tallinn. De hade sina egna skolor där undervisningen skedde på svenska, en egen tidning och under Estlands självständighetsperiod under mellankrigstiden även egna ledamöter i den estniska riksdagen. År 1944 flydde merparten av de då drygt 8000 estlandssvenskarna till Sverige. Ur ett historiskt perspektiv har Estland mycket som knyter an till Sverige, och på dessa platser i Estland kan du uppleva svensk historia.
I närheten av sandstranden i Pirita, öster om staden, ligger också ruinerna av Birgittaklostret, som fått sitt namn efter Heliga Birgitta. Klostret var när det grundades år 1407 det största i Livland (nuvarande Estland och Lettland). I Tallinn ligger även S:t Mikaelskyrkan där den svenska församlingen huserade fram till andra världskrigets slutskede. Församlingen bestod till stor del av estlandssvenskar. Under den sovjetiska ockupationen, år 1944–1991, användes S:t Mikaelskyrkan som träningslokal för brottare och boxare. Men efter frigörelsen renoverades den, och sedan återinvigningen i början av 1990-talet håller man återigen gudstjänst på svenska.
Förutom svenskar, så har såväl danskar, tyskar och ryssar varit med att forma Estlands historia och Tallinns utseende. 1900-talets historia under Sovjetunionen har givetvis också satt spår, och flera av dessa spår är värda att notera. Se till exempel det tidigare KGB-högkvarteret på Pikk tänav – byggnaden där dissidenter och misstänkta medborgare utsattes för tortyr – är idag det estniska inrikesministeriet.
Ta också en tur ut till Tallinns stora TV-torn nära Pirita. Tornet reser sig 314 meter upp i luften och byggdes i samband med de olympiska spelen i Moskva 1980. Från en utsiktsplattform på 170 meters höjd finns en vacker panoramautsikt över Estlands huvudstad.
Det finns också en fin vy från tornet till Oleviste-kyrkan - eller Saint Olaikyrkan - i centrala Tallinn, varifrån KGB sände radiosignaler, och i Kadriorg-parken, som designades av Peter den store som en gest till hans fru Katarina I kan du se mer av det sovjetiska arvet med det gigantiska Sångarfältet på festivalområdet.
En komplett översikt över esternas liv under sovjetiskt styre finns på Tallinns spännande Ockupationsmuseum (Okupaňių Muuseum). Här kan vi se gamla rubel, karakteristiska svarta Volga-bilar, avlyssningsutrustning samt filmer och bilder på parader, unga kommunister och den Sjungande Revolutionen som ledde fram till 1991, när Leninstatyer kastades på soptippen. De som vill har mer historia kan exempelvis fortsätta turen på Tallinns stadsmuseum (Linnamuuseum, som erbjuder många goda beskrivningar och historier om både den ryska ockupationen och andra världskriget.
Tallinn bör också upplevas för sin gamla vackra arkitektur. Tallinns gamla stad är uppdelad i två delar. Den nedre staden breder ut sig kring Raekoja Plats – Rådhustorget – med sitt gotiska rådhus (Raekoja), livliga kaféer och gatumusikanter som livar upp atmosfären med kontrabas och blåsinstrument. Gamla stan i Tallinn finns med på Unescos världsarvslista och anses vara bland de mest välbevarade medeltida kvarteren i hela Europa. Upptäck förutom Rådhuset även Helgeandskyrkan, och restaurangen Olde Hansa, för en medeltida upplevelse, Dominikanerklostret med anor från 1200-talet och en av de äldsta byggnaderna i Estland, samt Rådhusapoteket - Raeapteek - som med sina nästan 600 år bakom sig är ett av de äldsta verksamma i hela världen.
Den övre delen av staden ligger på Domberget med bland annat domkyrkan, där Gustav Vasas syster Margareta sägs ligga begravd. I Tallinns Domkyrka har flera kända svenskar sina gravar, bland andra fältherren Pontus De la Gardie och hans hustru Sofia Gyllenhielm. Andra sevärdheter med svensk anknytning i Tallinn är Nikolaikyrkan, som byggdes på 1200-talet av tyska köpmän från Gotland. Inne i kyrkan, numera ett museum, finns målningen Dödsdansen av Bernt Notke – han som gjort skulpturen S:t Göran och draken i Storkyrkan i Stockholm.
På Domberget kan du också se Tallinns katedral (Toomkirik), som byggdes under medeltiden, det persikofärgade slottet Domberget (Toompea Loss), som bakom de fina barockfasaderna rymmer det estniska parlamentet, och det stora försvarstornet Pikk Herman, från vilken den estniska flaggan vajar.
Det finns många goda möjligheter att få frisk luft och uppleva det gröna Tallinn. Staden ligger på södra sidan av den Finska Viken och bara några få kilometer utanför centrum finns det fina badstränder.
Besök också friluftsmuseet Rocca al Mare med sina gamla gårdar och 725 km² stora nationalparken Lahemaa 50 kilometer öster om huvudstaden, där gamla herrgårdar, arkeologiska fynd från gamla bosättningar och en rik flora med fler än 700 olika arter väntar på att bli utforskade under semestern i Tallinn.
De kullerstensbelagda medeltida gatorna ekar av klapprande fotsteg. Runt hörnet ligger det gamla Rådhustorget med färgglada hus och gotiska byggnader. En gitarrist ackompanjerar kafégästernas samtal och på kullen som reser sig ovanför Tallinn ser vi slottet, katedralen och de fina herrgårdarna. Det är semestertid i Tallinn.