Reykjavik är enkel att ta sig runt, och det är svårt att missa Hallgrímskyrkan, som tornar majestätiskt över staden på en kulle. Härifrån har du bra utsikt över staden, havet och bergen vid horisonten, och själva kyrkan är också intressant.
Den ritades av Guðjón Samúelsson (1887–1950), som var Islands första arkitekt och den kreativa hjärnan bakom många av stadens viktigaste byggnader. Arkitekturen är inspirerad av de vulkaniska pelare som man ser på så många ställen på ön, och framför kyrkan står en staty av Leif Eiríksson (”Leif den lyckliga”). Statyn är en gåva från USA med anledning av Islands Alltings 1 000-årsjubileum 1930.
Sevärda är också Höfdi-huset, där Reagan och Gorbatjov träffades under ett toppmöte 1986, samt det intressanta Nordens Hus som rymmer en fin samling av gamla isländska manuskript som hittade tillbaka till isländsk mark från Köpenhamn på 1970-talet.
Missa inte Harpa, Reykjavíks nya konsert- och konferenscenter, som ritades av designstudion Henning Larsen, som inspirerats av norrskenet och den dramatiska isländska naturen.
Reykjavik är också hem för några intressanta museer. Hafnarhús (Listasafn Reykjavíkur) har utställningar av internationell klass och rymmer en stor samling av den isländske popkonstkonstnären Erró, medan konstmuseet Kjarvalsstadir är byggt för att hedra Islands en gång mest populära konstnär, Jóhannes S. Kjarval. Nationalmuseet, där landets färgstarka och dramatiska historia är rikt illustrerad, är också värt ett besök.
Intressant är också Volcano House, ett informationscenter där du kan få bakgrunden till jordbävningar och vulkanutbrott, samt många olika exempel på lava. Här visas dokumentärer om vulkanutbrott, både från Vestmannaöarna 1973 och den senaste från Eyjafjallajökull 2010, vars efterföljande stora askmoln orsakade flygkaos över hela världen.
I utkanten av Reykjavik hittar du också den berömda blå lagunen, eller "Bláa Lónið", som den heter på isländska. Både sommar och vinter är det underbart att vistas i det 37–39 grader varma, friska och helt ljusblå vattnet. Vattnets färg beror på kisellera och en speciell blågrön alg som har en läkande effekt på bland annat psoriasis.
Reykjavik erbjuder också ett intressant utbud av gallerier och modebutiker, och det finns gott om vackra och traditionella isländska stickade plagg. Det är heller aldrig långt till närmaste café eller bra restaurang. Island har de senaste åren satt sin prägel på den gastronomiska världskartan med ett innovativt och modernt kök baserat på färska nordiska råvaror.
Du behöver inte åka långt utanför stadsgränsen för att få fantastiska naturupplevelser. Många av Islands största naturupplevelser ligger nära Reykjavik. Detta gäller bl.a Gyllene cirkeln, som är namnet på en av de mest upplevelserika utflykterna du kan göra på Island.
Man kan lämpligen börja i Skálholt, där Islands första biskopssäte inrättades 1056. Cirka 40 kilometer bort hittar vi Islands största attraktion, vattenfallet Gullfoss, som faller 32 meter i terrasser genom en djup ravin.
En bit från Gullfoss ligger Geysir som har gett namn åt resten av världens gejsrar. Geysir hade sitt första utbrott i slutet av 1200-talet. Efter att ha legat i dvala i några år blev den aktiv igen år 2000 efter ett vulkanutbrott, men idag måste den återigen beskrivas som någorlunda vilande och det kan gå upp till flera månader mellan utbrotten.
Strax i närheten ligger gejsern Strokkur, som med relativt korta mellanrum spyr ut sina kraftfulla vattenmassor mer än 20 meter upp i luften – en imponerande syn!
Slutligen är det en stor upplevelse att besöka den UNESCO-skyddade Thingvellir nationalpark – ett otroligt geologiskt område som också utgör ramen för världens äldsta parlament, som kan dateras tillbaka till år 930. Det isländska Alltinget, där alla stora historiska beslut fattades, samlade här till 1798.
Fram till omkring år 870, då nordbor bosatte sig här, var Island en i stort sett obebodd ö i Nordatlanten. Landet var från början en fri stat, men blev sedan en norsk provins åren 1262–64.
Innan dess, år 930, hade Thingvellir skapat det som idag kallas världens äldsta parlament. Det isländska alltinget, där alla större historiska beslut fattades, samlades här fram till 1798.
År 1380 kom Island dock under den dansk-norska kronan och var från 1660 fram till slutet av andra världskriget i praktiken en dansk koloni.
Tiden under den danska tronen präglades av stora omvälvningar, där ett antal naturkatastrofer och efterföljande sjukdomsepidemier också försvårade levnadsförhållandena på ön.
I slutet av 1600-talet och början av 1700-talet insamlades de isländska handskrifterna runt gårdar och kyrkor och flyttades till Danmark. Det var den välrenommerade professorn Arni Magnusson från Köpenhamns universitet som reste runt för att bland annat utföra folkräkningar och föreslå förbättringar av jordbruket. De isländska handskrifterna, som han tog till Danmark, återvände till Island först i slutet av 1900-talet, vilket bidrog till att åstadkomma försoning mellan det isländska och danska folket.
På 1800-talet började kampen för Islands självständighet, men det var först 1944 som Republiken Island blev verklighet. Även om finanskrisen var hård för den lilla önationen, rankas Island idag bland de rikaste nationerna i världen mätt i BNP.
Bra restauranger och trevliga kaféer är ett trevligt komplement till intressanta kulturinstitutioner, där du kan se konst och lära dig om Islands fascinerande historia. På stadens tröskel finns möjligheten att njuta av livet i Blå lagunen eller åka på utflykt till stora naturattraktioner i Gyllene cirkeln, som är namnet på en av de mest upplevelserika utflykterna du kan göra på Island.