Uppe från stadsmuren – som är försedd med tre runda och 12 kvadratiska torn, fem bastioner, två yttre hörnfästningar och Sankt Johannes fästning – kan du se rakt in i privata Dubrovnik-hem, ut över Adriatiska havet och ön Lokrum eller uppleva fästningen Lovrijenac i ögonhöjd. Man kan se att många av stadens tak är nya – ett bevis på att flera dramatiska händelser under de senaste 30 åren har satt sina spår.
1979 drabbades Dubrovnik av en stor jordbävning och 1991–92 hamnade Dubrovnik under kraftig eld när serbiska och montenegrinska styrkor belägrade staden. Skadorna i form av ödelagd vattenförsörjning, förstörda byggnader och infrastruktur var stora, och det var stora belopp som gick åt till återuppbyggnad och idag är Dubrovnik lika vackert som före kriget.
Man kan fortfarande se spår av kriget på flera platser. Stadens bokhandel säljer böcker med ögonvittnesskildringar i ord och bild. På War Photo Limited, som ligger på Antuninska 6 – en sidogata till Stradun – ställer man endast ut krigsfotografi och kriget i Kroatien och forna Jugoslavien är förstås också väldokumenterat.
Också vid Sponza-palatset håller det lilla museet för Dubrovniks försvarare minnet vid liv av de medborgare som miste livet i försvaret av staden 1991–1992.
Sponzapalatset är bland de mest intressanta sevärdheterna i den gamla muromgärdade staden. Under republiken Dubrovniks storhetstid som handelsmakt och stadsrepublik byggde Sponzapalatset murar för stadens tullhus, och idag rymmer Sponzapalatset såväl Hemlandskrigets museum som statsarkivet.
Det är också värt att kika in på Rektorspalatsets vackra atriumgård med den gotiska loggian och besöka museet på första våningen, där intresserade har möjlighet att fördjupa sig i Dubrovniks historia. Rektorspalatset – eller Mini-Dogepalatset – är från 1500-talet och byggdes som en bostad för stadsrepublikens furste och det styrande rådet. Över dörren till rådets mötesrum finns en sympatisk rekommendation: Glöm privata angelägenheter och tänk på det allmännas väl.
I Dubrovnik finns också många religiösa monument. Se till exempel St. Clare-klostret som har anor från slutet av 1200-talet, franciskanerklostret som byggdes under perioden 1317–43 och den fina 500-åriga Sveta Spas-kyrkan som ligger intill den karakteristiska Onofrio-brunnen. I slutet av Stradun ligger också St. Blaciuskyrkan, som är tillägnad stadens skyddshelgon Blacius, vars förgyllda staty ses på högaltaret och ett stenkast därifrån ligger Dominikanerklostret på vars gotiska klostergård det finns ett museum med en fin samling målningar.
I Dubrovnik ligger också ett av Europas äldsta fungerande apotek, som fortfarande har sin ursprungliga interiör. Här kan du köpa rosenvatten och olika örtsalvor, gjorda efter gamla klosterrecept.
Lyckligtvis är den gamla UNESCO-skyddade staden inte bara till för prydnad. Av Dubrovniks totalt 50 000 invånare bor ca. 3 500 inom stadsmuren. Inte minst på sommaren kommer tusentals besökare för att semestra vid Adriatiska havet. Lägg dina strandlakan på Banje City Beach, som ligger till vänster om Ploče-porten - den östra ingången till gamla stan – eller på stranden på Lapadhalvön, som ligger en halvtimmes promenad utanför gamla stan, eller på Copacabana Beach, som ligger i området Babin kuk, cirka sex kilometer från Gamla stan i Dubrovnik. Från stranden har man utsikt mot de Dinariska Alperna och den fina Tudjmanbron, uppkallad efter Kroatiens första president.
Flera fantastiska upplevelser väntar i Dubrovniks närområde. Se renässansherrgårdar, gotiska hus och befästningar runt Ston – eller Veliki Ston – som under många år var den nordligaste försvarsposten i republiken Ragusa (Dubrovnik) och den viktigaste staden i republiken utanför huvudstaden. Ta en promenad runt Mali Ston, som är känt för sin mussel- och ostronodling. Eller ta en promenad i Trsteno Arboretum, en renässansträdgård skapad av Dubrovniks aristokrati på 1300-talet och är en av de äldsta i Europa.
Det finns också goda skäl att besöka Kroatiens grannland Montenegro. Den UNESCO-skyddade och en av de bäst bevarade medeltidsstäderna, Kotor, ligger bara en timme från Dubrovnik.
Beethovens pianosonat lockar människor till atriumgården under bar himmel. Utanför palatset ekar fotstegen mot de polerade kalkstensgatorna och en högröstad kör hörs bland de smala gatorna. Utsikten över Adriatiska havet lockar från kaféet på klipporna – och ackompanjeras av vågorna som slår mot den gamla medeltida stadsmuren nedanför. Semester i en av Europas vackraste kuststäder.
Täta stim av människor strömmar in genom Pileporten och tar sig barfota över den spegelblanka kalkstensgatan i Dubrovniks gamla stad, medan de beundrar de vackra husen eller letar efter en ledig plats på en av gågatans Straduns många kaféer. Stradun, som en gång var en kanal, är livsnerven i Dubrovnik - det är här som de vackraste byggnaderna i barockstaden ligger, och det är härifrån du kan klättra på den berömda två kilometer långa och nästan 25 meter höga stadsmuren som omsluter staden.