Ett par äldre damer hittar ett par sittplatser på Grand Hotels café, till sorlet av parsamtal. För mer än 100 år sedan var Oslos magnifika hotell stamställe för världens näst största dramatiker, Henrik Ibsen. Varje dag vid middagstid lämnade han sitt arbetsrum för att äta sin favoritlunch på Karl Johan i centrala Oslo. Ibsen har satt bestående spår –inte bara i litteraturen. Till exempel så är en av Oslos mest populära secondhandbutiker, Ett dockhem, uppkallat efter mästarens mest kända drama.
Trots den norska huvudstadens blygsamma storlek har den varit samlingspunkt för många andra kända personer och konstnärliga genier, och stadens fostran av personligheter som Edvard Munch och Thor Heyerdahl har skapat grunden för flera stora intressanta utställningar och attraktioner. På Munch-museet på Tøyen gata kan du uppleva en magnifik samling av över 1 000 målningar, 5 000 teckningar och runt 18 000 grafiska blad som Munch själv testamenterade till Oslo kommun – inklusive välkända verk som Skriet, Vampyren, Madonna och Det sjuka barnet – och i Edvard Munchs gate kan man se var mästaren bodde.
Inte långt från Munchs hus - på Jens Bjelkes gata - ligger Oslos botaniska trädgård, men mer uppmärksamhet bör ägnas en annan park, nämligen Vigelandparken. I parken och på museet kan man se ca. 1600 skulpturer, 12 000 teckningar och 400 träsnitt av konstnären Gustav Vigeland, som arbetade och bodde här i tjugo år 1924–1943. Vigelandsparken omfattar en betydande del av Gustav Vigelands produktion. Här finns 212 skulpturer i bl.a brons och granit, sammanlagt 600 figurer. Vigeland ansvarade också för den arkitektoniska utformningen av själva parken.
Besök också Kon-Tiki-museet med dokumentärfilminspelningar från äventyraren Thor Heyerdahls expeditioner. För ytterligare äventyr, gå på upptäcktsfärd i Norges historia som vikinganation på Vikingskipshuset där det går att se fartyg från 800- och 900-talen.
Det är också intressant att ta sig till Oslos interaktiva Nobels Fredscenter, som är en hyllning till de drygt hundra olika personligheter som vunnit fredspriset sedan det inrättades. Vanliga norrmän måste dock upplevas någon annanstans. Grünerløkka, är en av Oslos bästa platser när det kommer till designshopping, caféliv och grönområden, stadsdelen Frogner och Majorstuen har de mer exklusiva trottoarkaféerna och butikerna, och St. Hanshaugen, Gamla stan och kvarteret Grønland, är Oslos multikulturella smältdegel med verksamheter från Mellanöstern och Nordafrika och ett alternativt nöjesliv.
Glöm inte att göra som norrmännen – ta en tur upp i bergen. Det tar ingen lång tid att ta sig från staden upp till berget. Ta till exempel tunnelbanan till Sognsvann och vidare till Ullevålsæter och Tryvannstua, eller till Frognerseteren eller det gamla olympiska centret i Holmenkollen, som ligger mindre än en halvtimme från Oslos centrum. Det finns flera hisnande motiv och panoramabilder att hämta på Predikstolen, en trevlig promenad lite utanför Oslo. Här, från klippan på 600 meters höjd, går den rakt ner i den vackra, gröna fjorden.
Oslo är ingen stor storstad och dessutom utsedd till den dyraste i världen, men de senaste tio åren har Norges huvudstad varit igenom en stor förändring med nya, prestigefyllda byggnadsprojekt och staden är ett intressant och urbant alternativ till Norges vackra och omtalade natur och friluftsliv.
Det känns i magen. Långt nedanför ligger Oslo som små fläckar utspridda över fjorden från Rådhuskajen till Langseund. Från den över 400 höga utsiktsplatsen på toppen av Holmenkollens berömda hopptorn – Norges svar på Eiffel – finns en elegant panoramautsikt, kanske inte för den höjdrädde, ner över Norges huvudstad. Semester i Munchs och Henrik Ibsens sällskap.