Gröna kullar, en närvarande historik och medeltida städer med en trendig underton möter dig på din väg genom Polen. Kraków lockar med en arkitektur som skiftar mellan gotiken, barocken och art nouveau – samt ett högst levande kulturliv. Utanför städerna väntar vandringslederna på att få leda dig genom täta skogar, ner i enorma saltgrottor och längs breda floder.
Polens landskap skiftar mellan låga kuster vid Östersjön i norr till mjuka kullar och blanka sjöar i de centrala delarna till Sudeter- och Karpaterbergens höga toppar i söder. 70 procent av landets berg överstiger 2 000 meter och erbjuder både skidåkning, bergsvandring och kanotturer på de många bergssjöarna. Långa, breda floder som Oder- och Warta- och Wislafloden förbinder många av landets sjöar och har använts som transportvägar ända sedan vikingarna seglade fram med sina långbåtar. Djurlivet tillhör Europas mest skiftande och många arter som är sällsynta i övriga delar av Central- och Sydeuropa lever fortfarande kvar i Polen. Bland annat brunbjörnen som lever i bergen i södra Polen och gråvargen som vistas i de stora skogarna i väster, där du även kan stöta på vildsvin.
Polen fick sin första härskare som enat land cirka år 960. Det medeltida Polen präglades av stridigheter på både det religiösa och administrativa planet. På 1500- och 1600-talen låg man i krig med Ryssland, ett land Polen aldrig kommit väl överens med, och med Sverige, som polackerna gärna ville alliera sig med i kampen mot ryssarna. Under följande århundraden var Polen uppdelat i flera områden som skiftade mellan att vara självständigt och i händerna på ryska, preussiska eller österrikiska makter. Det var inte förrän efter första världskrigets slut som Polen återuppstod som en enad nation. Den nya staten fick däremot inte leva i fred speciellt länge utan nu tog uppgörelser mellan landets befolkningsgrupper som polacker, judar och tyskar vid. På det politiska planet florerade statskupper, författningsändringar och ett diktaturliknande styre.
År 1939 fick Polen den tvivelaktiga äran att få ta emot Hitlers första angrepp, vilket innebar inledningen på andra världskriget. Polen blev centrum för de stridande parternas maktkamp och för den nazistiska raspolitiken. Judar och andra polska minoriteter samlades i ghetton, utrotades eller tvångsförflyttades till arbetsläger. Vid krigets slut hade i stort sett alla minoriteter utrotats, invånarantalet hade sjunkit med sex miljoner och Polen blev, tillsammans med många andra östeuropeiska länder, en del av Östblocket. Nu följde 45 år av censur, hemlig polis och nedbrytning av kyrkan. Landet blev 1989 det första östblocket som gick från kommunism till marknadsekonomi. Polens kommunistparti upplöste sig självt och de sovjetiska trupperna tvingades lämna landet. Polisen började istället orientera sig allt mer mot övriga Europa; år 1999 gick landet med i NATO och 2004 i EU, som det första av de gamla kommunistländerna.
På din resa genom Polen får du inte missa Kraków. Den gamla huvudstaden sjuder av historia och dess gamla stadsdel har en unik atmosfär med eleganta gator, skyhöga kyrktorn och vackra gamla byggnader. Wawelslottet, varifrån Polen styrdes i flera århundraden, har en imponerande samling renässansarkitektur och kunglig grannlåt. Missa inte det 40 000 m² stora Rynek Glowny-torget, Europas största i sitt slag, omgärdat av gatuhus och ett sprudlande gatuliv. I Kraków kan du även besöka Oskar Schindlers fabrik där den berömda nazisten och industrimannen tillverkade emaljgods och senare räddade nästan 1 200 judar från utrotning. Idag är fabriken ett museum. Strax utanför Kraków ligger Wieliczka Saltmine med sina 300 kilometer underjordiska tunnlar. Här nere är allt gjort i salt från gruvan inklusive hela inventariet i det 900 m² stora underjordiska kapellet.
Även huvudstaden Warszawa är väl värd ett besök. Här väntar en uppsjö av olika kvarter, återuppbyggda efter andra världskrigets förödande framfart, på att få charma dig. På stadens muséer kan du lära dig mer om polackernas misslyckade kamp mot nazierterna, de polska judarnas historia och reklamstilen under kommunisttiden. I Tatrasbergen kan du ta tåget upp till toppen och njuta av utsikten över granntopparna, titta in i de gamla bergsbestigarstugorna och testa vandringslederna som slingrar sig mellan ängar och askträd. En annan plats du bör besöka under din resa hittas bakom den berömda porten med inskriptionen ”Arbeit macht frei” i Auschwitz-Birkenau. Symbolen för det förmodligen mest makabra kapitlet i europeisk historia, ligger en halv dagsresa från Kraków.