Besök även Mala Fatra nationalpark med den vackra Vratna Dolina, en bergsdal som dignar under skogsbeklädda sluttningar, inramad av floderna Varinka, Turiec, Rajcanka samt Zazrivka och Orava. Vid Oravafloden ligger dessutom det gamla medeltidsslottet Oravsky inkilat i ett lite över hundra meter högt klippsprång.
Tatrasbergen bjuder på flera storslagna naturscener. Det finns pännande droppstenshålor och i de mäktiga Tatrasbergen kan man bestiga Slovakiens högsta punkt Gerlachovski stit, som med sin 2 654 meter höga spets även är det högsta berget i Karpaterna.
Mer fantastisk natur finns i Slovensky raj naturpark. Här har vattnet format klyftor, diken och hålor i kalkstensbergen, De många vandringslederna i ”Det slovakiska paradiset” erbjuder flera dagars sysselsättning.
I bergen högst upp i Bratislava hade den ungerska kungafamiljen en gång sitt residens, och här återfinns en del av den slovakiska historien i form av myntsamlingar och gamla nationalartefakter. Bratislava var under flera århundraden huvudstaden i det ungerska riket under en tid då ungrarna flydde från Budapest för att komma undan den framstormande osmanska armén. En gång i tiden höll den osmanska regeringen till här på Borghöjden, men idag ligger parlamentet nedanför i den gamla stadsdelen, Stare mesto, tillsammans med en rad vackra palats.
De vackraste byggnaderna och största sevärdheterna ligger i den gamla stadsdelen, bland annat Palffypalatset som är utställningslokal för moden konst och flamländska mästare, samt Mirbachpalatset från 1770, som förutom att vara konstgalleri även lånar ut sina rymliga lokaler till klassiska konserter. Bratislava visar sig även från sin vackraste sida runt det gamla renässansrådhuset från 1300-talet. Innanför murarna finns ett museum med bland annat tortyrinstrument. Sevärd är även Sankt Martin-domkyrkan som med sitt 85 meter höga torn dominerar silhuetten av Bratislavas gamla stadsdel. Bron Novy most förbinder den gamla stadskärnan med förorten och bostadsområdet Petrzalka som är ett riktigt skolexempel på kommunistisk arkitektur: skyhöga betongklumpar så lång ögat kan skåda.
Vid foten av Tatrasbergen ligger en rad städer som historiskt sett har varit under tysk påverkan. Området kallas för Zips och Spis på tyska respektive slovakiska. Härunder hör den en gång välmående staden Levoca i östra Slovakien. Förlägg resan till Nam Majstra Pavla-torget, Bytorget, som är ett vackert torg flankerat av renässansbyggnader och gotiska arkader - beundra gärna den gotiska St. Jakobskyrkan och det gotiska rådhuset. Båda härstammar från sen medeltid och stadens storhetstid.
Mindre än en halvtimmes bilfärd från Levoca ligger Spissky hrad, lämningarna av Slovakiens största slott som är med på UNESCO:s världskulturarvslista. Från toppen av slottet kan besökaren låta sig imponeras över en fantastisk utsikt ned över dalgången och städerna Spisské-Pohradie och Spisska Kapitula, som en gång fungerade som områdets religiösa centrum.
Utanför Bratislava, där floderna Donau och Morava möts, finns det möjlighet att besöka Devins slottsruin som i århundraden fungerade som fästning innan den förstördes av Napoleons trupper i början av 1800-talet. På tröskeln till Bratislava ligger även bergskedjan De små Karpaterna eller Malé Karpaty . Området bjuder på gröna, skogsklädda sluttningar där det bland annat går att stifta bekantskap med slovakisk vinproduktion.
En annan anledning att tillbringa semestern i och runt Karpaterbergen är de stora, vackra kuststäderna. Besök bland annat den stolta kurorten Piestany där man kan kasta sig ned i gyttjebad och svavelhaltig vattenterapi. Det är även väl värt att gå på upptäcktsfärd runt Vahfloden där sjöanemoner och lotusblommor formar ett ogenomträngligt pansar på vattenytan. Kurortens byggnader är uppförda i en vacker och sirlig Jugend/Art Nouveu-stil, som blev Centraleuropas arkitektoniska kännetecken runt år 1900.
Från toppen av Borghöjden i Bratislava kan man blicka långt, långt ut över Slovakien. Nedanför flyter Donaufloden medan tungt lastade lastbilar dundrar över bron som förbinder det gamla Bratislava med det nya. På flodens ena sida tornar stora betongsilors upp sig som ett minne om kommunismen och dess arkitektur, och på den andra sidan stoltserar rokokopalatsen som vittnen om centraleuropeisk prakt och välstånd.