Den lille ljushåriga pojken hälsar artigt på Karl Marx och Lenin, som står sida vid sida med kommunistpartichefer. En gång hyllade particheferna sig själva, men när Warszawapakten och muren mellan öst- och västblocket kollapsade, föll de med resten av det politiska korthuset.
Förutom revolutionens och det kalla krigets framträdande gestalter rymmer skulpturparken Szobor även repliker av trabanter och andra ting, som fram till 1989 förknippades med Ungerns huvudstad och övriga Östeuropa. Szobor, beläget lite utanför Budapests centrum vid Balatoni och Szabadkai är en intressant introduktion till ett Budapest, där 1,8 miljoner människor eller en femtedel av Ungerns totala befolkning bor. Nu framhåller men hellre det som man har och hade gemensamt med österrikarna och arvet från den en gång så storslagna dubbelmonarkin.
Man får ett tydligt intryck av det släktskapet när man dricker kaffe och äter tårta i Budapests många överdådiga kaffehus och konditorier, som är bland de absolut vackraste i Europa och som likt kaffehusen i systerstaden Wien ofta är byggda i den speciella jugendstil som präglade de centraleuropeiska länderna kring år 1900.
Stilen kan också upplevas i ett av Budapests mest kända spa. Det nästan 100 år gamla Gellert-spat som ligger vid foten av berget Gellert på Kelenhegyi är med sina färgade glasfönster och underbara mosaiker ett elegant exempel på periodens estetik. Gellert är för övrigt bara ett av Budapests inte mindre än 123 varma bad – totalt finns det runt 800 i hela Ungern, och några är upp till 600 år gamla. Detta gäller bl.a Rac-badet som byggdes under renässanskungen Mathias Corvinus på 1300-talet och Kiralybadet som är en rest från tiden under det turkiska herraväldet.
De populära baden finns även på Margit Sziget – eller Margretheön – en av de mest besökta platserna i Budapest som stadens invånare besöker för att koppla av eller träffas för en picknick. Margrethe Island ligger mitt i floden Donau, som delar staden i två:
På den vänstra sidan ligger Buda med Slottskullen, Gellertkullen som reser sig några hundra meter över staden och Fiskarbastionen – eller Halászbástya – som finns med på Unescos världsarvslista och en av Budapests största attraktioner. Fiskarbastionen byggdes i samband med firandet av stadens 1 000 års firande 1896 och de sju tornen symboliserar de sju ungerska stammar som en gång slog sig ner här.
På den vänstra sidan ligger Buda med Slottskullen, Gellertkullen som reser sig några hundra meter över staden och Fiskarbastionen – eller Halászbástya – som finns med på Unescos världsarvslista och en av Budapests största attraktioner. Fiskarbastionen byggdes i samband med firandet av stadens 1 000 års firande 1896 och de sju tornen symboliserar de sju ungerska stammar som en gång slog sig ner här.
På högra sidan av Donau ligger den platta Pest med Statsoperan och den mer än två kilometer långa paradgatan Andrássy som mynnar ut i Hösok tere, Hjältetorget – stadens mest pompösa monument, som precis som Fiskarbastionen skapades för att uppmärksamma Budapests 1000-årsjubileum. Hjältetorget pryds av ärkeängeln Gabriel, på toppen av en 36 meter hög pelare, samt en halvcirkelformad pelargång med ett antal olika ungerska kungar och hjältefigurer.
Pestsidan av Budapest rymmer också ett antal livliga marknader där du bland annat kan köpa de viktigaste ingredienserna till den ungerska livrätten, gulasch – samt besöka den stora, centrala och mer än hundra år gamla saluhallen, Nagy Vásárcsarnok på Vámház körút. Vill du shoppa mer exklusivt går det bra på eller runt Budapests huvudgata, Váci utca.
Resan till Budapest kan också användas för att besöka Franz Liszt. I den ungerske världskompositörens gamla herrgård på Vörosmarty har ett minnesrum skapats – passande inrett med bland annat mästarens gamla pianon och flyglar, bland annat flygeln som Franz Liszt ärvde av sin kollega Beethoven 1817.
En semester i Budapest är inte komplett utan en kväll med det gedigna ungerska köket. Prova ungersk gulasch i alla möjliga varianter – exempelvis på det legendariska 120 år gamla kaféet och restaurangen Central Kavehaz på Károlyi Mihály, som också är känt för sina goda kakor. Lika goda som i systerstaden Wien.
Violinisterna i sina mönstrade västar låter stråkarna flyga över instrumenten och den tjockfingrade kontrabasisten stämmer ivrigt in. Den lätt vemodiga zigenarmusiken ackompanjeras av paprikakryddad vildsvinsgulasch och en bländande utsikt över Budapests historiska slottshög. Semester i Ungerns huvudstad.