Jungfruöarna är en ögrupp i Karibien och ligger öster om Puerto Rico. På 1600-talet delades ögruppen upp i en brittisk del och en dansk del. Den västra delen av ögruppen, Brittiska Jungfruöarna, är fortfarande under brittisk kontroll, medan de tidigare danska öarna St. Croix, St. Thomas och St. Johan idag är amerikanskt territorium. Öarnas landskap är kulligt och fullt av klippor med Crown Mountain på St. Thomas som högsta punkt (475 m). Runt öarnas kulliga mitt ligger ett pärlband av underbara vita sandstränder som i sin tur är omgivna av korallrev, fiskar och koraller i regnbågens alla färger. Klimatet är subtropiskt med 25-28° hela året och en relativt kort regnperiod mellan september och november. De kraftiga skyfallen varar sällan tillräckligt länge för att lägga sordin på semesterstämningen. Dock kan en tillfällig orkan eller en tillfällig jordbävning erbjuda en ovälkommen omväxling från det annars så behagliga vädret.
Merparten av Jungfruöarnas 100 000 invånare är ättlingar till afrikanska slavar. För övrigt bebos de tre karibiska öarna av européer och amerikaner. Förutom Danmark har Spanien, Storbritannien, Holland och Frankrike haft sina ögon på Jungfruöarna, men pirater och en motsträvig indiansk befolkning gjorde erövringarna tämligen problematiska. Samtliga europiska kolonialländer satt därför endast en kort period vid makten fram till dess att danskarna lyckades överta styret mer permanent. Erik Nielsen Schmidt flyttade som första guvernör in i St. Thomas’guvernörsbostad den 30 mars 1666. Han dog endast några få månader senare och först 1672 kom koloniseringen igång på riktigt. Det nyligen upprättade Västindiska kompaniet använde St. Thomas som bas. Det som i synnerhet intresserade danskarna på Jungfruöarna var hamnen i huvudstaden Charlotte Amalie, som fortfarande är Karibiens bästa naturliga hamn, med möjligheter att handla med exotiska och lönsamma varor.
Danskarna tjänade avsevärda summor på socker- och kaffeplantager som sköttes av västafrikanska slavar. I slutet av 1700-talet var 25 000 av 30 000 invånare slavar. Slavhandeln avskaffades 1848 av den danska guvernören Peter von Scholten efter ett uppror bland slavarna - Danmark var den nästsista europeiska kolonialmakt som avskaffade slavhandeln. Den plötsliga bristen på denna ytterst billiga arbetskraft samt en ökad konkurrens på sockermarknaden gjorde livet ekonomiskt svårt för plantageägarna på de tre danska öarna. Efter 250 år som dansk koloni såldes öarna till USA den 27 mars 1917. Priset för de tre paradisöarna: 94 miljoner DKK.
I egenskap av amerikanskt territorium har resor till Jungfruöarna varit en populär aktivitet för amerikaner på jakt efter paradisiska upplevelser. Även många danskar tar vägarna förbi den tidigare kolonin, och med all rätt. Speciellt i huvudstaden Charlotte Amalie är den danska kolonialhistorien fortfarande ytterst närvarande. Staden är uppkallad efter Christian Vs drottning Charlotte Amalie och är anlagd på fyra höjder. Här slingrar gator som Kongens Gade, Dronningens Gade och Borger Gade. Charlotte Amalies intressanta byggnader inkluderar bland annat Christiansfort, öns äldsta byggnad, som utöver att vara stadens fästning även har tjänat som kyrka, fängelse, domstol, guvernörsbostad och brandstation. Idag är byggnaden under restaurering och ska förvandlas till museum. Ovanför fortet hittar man den tidigare danska kasernen som byggdes 1874. På platsen framför kasernen halades den danska flaggan till förmån för den amerikanska när öarna överlämnades till USA 1917. Idag rymmer kasernen öarnas senat och är ett bra exempel på dansk kolonialarkitektur. Mellan strandpromenaden och Dronningens Gade, som även heter Main Street, ligger ett band av gamla danska handels- och varuhus, till exempel A.H. Riises Apotek. Det finns även många kyrkor i Charlotte Amalie - alla är väldigt olika då öarna åtnjöt religionsfrihet. Här hittar man därför både en katolsk kyrka, en reformkyrka, en anglikansk kyrka, en lutheransk kyrka och en judisk synagoga. Synagogan ligger naturligtvis på Krystalgade precis som den i Köpenhamn. St. Thomas är inte den enda ön värd ett besök under en semester på Jungfruöarna.
På St. Croix kan man ta ett steg tillbaka i tiden till plantagetiden genom ett besök på museet på Estate Whim-plantagen. Här kan man se plantageägarens vackra ovala bostad och lära sig mer om slavarnas arbete på markerna och i sockerraffinaderiet. På St. John ska man uppleva Jungfruöarnas nationalpark som kan erbjuda både vackra stränder, ett överväldigande fågelliv, indianska bilder inhuggna i klippväggarna och vandringsleder. För övrigt kan de tre öarna bjuda på kilometerlånga stränder som är svåra att motstå – och det är det knappast någon som vill.
Resan till Amerikanska Jungfruöarna är en fantastisk upplevelse. Besök St. John, St. Thomas och St. Croix med Albatros Travel – välj mellan kryssning eller rundresa med flyg.