Estland har under många år varit under både svensk, dansk, tysk och rysk dominans. Det sägs bland annat att den danska flaggan, Dannebrogen, ska ha fallit från skyarna under Slaget vid Lindanäs år 1219 och markerat segern för den danske kungen Valdemar II. Danskarna firar detta än i dag på Valdemarsdagen den 15 juni varje år. För många svenskar är svensk historia och Estland alltjämt synonymt med Karl XII:s seger vid Narva år 1700, men våra gemensamma band går längre tillbaka än så. Sannolikt bosatte sig de första svenskarna på Estlands västkust redan på 1100-talet.
Under den svenska stormaktstiden hörde både norra delen av Livland och Estland till Sverige då det svenska väldet var som störst. 1632 invigdes Sveriges andra universitet (efter Uppsala 1477) i estniska Tartu. Kung Gustaf II Adolf beordrade sin forne lärare att planera för ett universitet i Tartu. Kungen själv var upptagen av 30-åriga kriget och hann aldrig komma till Tartu. Han föll i dimman i Lützen, bara några veckor efter invigningen. Sett ur sovjetiskt perspektiv utgjorde Estland en sovjetrepublik från 1945- 1991 då Estland utropade sin självständighet, som snabbt erkändes av flertalet stater, bland annat Sovjetunionen. Det dröjde dock ytterligare två år tills de sista sovjetiska (ryska) trupperna drogs tillbaka.
400 000 av Estlands 1,4 miljoner invånare bor i huvudstaden Tallinn, var namn är en sammandragning av Taani och Linn, som betyder ”dansk stad” eller ”danskarnas stad”. Tallinn ligger i den södra delen av Finska viken i norra Estland. Staden sträcker ut sig runt Rakeoja Plats - Rådhusplatsen - med ett gotiskt rådhus, fullsatta caféer och gatumusikanter på kontrabas och mässingsinstrument. Tallinns gamla stadskärna finns med på UNESCO:s kulturvärldsarvslista och är en av Europas mest välbevarade stadsdelar. Förutom Rådhuset kan man även besöka det gamla Rådhusapoteket - Raeapteek - som har legat här sedan 1422 och därmed är ett av världens äldsta, idag verksamma apotek. Ovanför den gamla staden ligger Toompea - Domberget - på en stor kalkstenskulle med en rad vackra och historiskt intressanta byggnader som Alexander Nevsky-katedralen, Tallinns Domkyrka och Dombergets slott, Toompea Loss, med det stora försvarstornet Pikk Herman´. Här återfinns även det gamla adelspalatset Stenbocks hus, som idag fungerar som statsministerns arbetsplats. Ett stenkast därifrån ligger den danska kungens trädgård.
Estlands tid under Sovjetunionen har satt sina spår i Tallinn, bland annat i form av det tidigare KGB-högkvarteret på Pikk tänav och det stora tv-tornet nära Pirita, som sträcker sig 314 meter upp i luften. Tornet byggdes i samband med Olympiska Spelen i Moskva 1980. Från en 170 meter hög utsiktsplattform kan besökaren njuta av ett vackert panorama över Estlands huvudstad. Vacker utsikt finns även att inhämta i Oleviste-kyrkan eller Sankt Olai-kyrkan i Tallinns centrala delar. I Kadriorgparken strax utanför Tallinns centrala del återfinns mer sovjetiskt arvegods med den gigantiska korbågen på festivalplatsen och det vackra Kadriorg-palatset - både park och palats är utformade av Peter den store som en kärleksförklaring till hustrun Katarina I.
Besök även frilandsmuseet Rocca al Mare med sina gamla lantställen och den 725 m² stora nationalparken Lahemaa 50 kilometer öster om huvudstaden. Här hittar man gamla herrgårdar, arkeologiska fynd från gamla bosättningar och en rik flora med över 700 olika arter. Besök även andra delar av Estland – bege er västerut till den gamla staden Pärnu som slingrar sig ända ut till Östersjön, det nordostliga Estland med den gamla danska staden Rakvere samt den charmiga universitetsstaden Tartu i sydöstra Estland, som med sina 100 000 invånare är landets näststörsta.
Estland är ett ytterst behändigt semesterland; med Tallinn som utgångspunkt är det enkelt att besöka detta nya av det nya EU-land tillika Danmarks gamla besittningar. Besök även riddarborgen i Kuressaare som befann sig i danska händer i nästan 100 år fram till dess att Christian IV var tvungen att göra sig av med den efter det kostsamma kriget mot svenskarna.
Strandbodarna, omklädningshytterna och duscharna längs Pirita-stranden vid Finska viken är övertäckta av reklamaffischer. Solbadarna har för länge sedan vant sig vid marknadsekonomi och konsumtionskultur. Den tidigare sovjetrepubliken blev efter självständigheten 1991 snabbt en del av den europeiska gemenskapen och 2004 gjorde landet sitt inträde i EU. Estland var en självständig stat fram till 1940, då landet annekterades av Sovjetunionen. Innan dess slogs flera länder och kungadömen om territoriet, däribland Danmark.