Med djupa skogar, idylliska skärgårdar, mysiga byar och platser som har stor historisk betydelse även i ett danskt sammanhang, finns det mycket att uppleva på en resa till grannlandet i öster. Danmark är anslutet till Sverige via en bro och tunnelförbindelse över Öresund, medan Sverige gränsar till Norge i väster och Finland i öster. Med inte mindre än 450 295 km² är Sverige det tredje största landet i EU och det finns gott om plats för de drygt tio miljoner invånarna att leka runt.
Här är texten översatt till svenska:
Sverige gränsar till Norge i väster och Finland i öster. Dessutom är Sverige som bekant förbundet med Danmark via Öresundsförbindelsen. Med sina 450 295 kvadratkilometer, varav 407 311 km² är landyta, är det det tredje största landet i EU. Med cirka 10,6 miljoner invånare har Sverige en relativt låg befolkningstäthet med 25,5 invånare per kvadratkilometer landyta.
Karakteristiskt för Sveriges natur är urberget, som ligger nära jordytan i större delen av landet. Klimatet är tempererat i större delen av Sverige, med löv- och barrskogsbälten. Undantaget är högfjällsområdena. Vintrarna är oftast snörika, och de svenska fjällen är populära skidområden. Vid kusten i södra Sverige är medeltemperaturen över 16 °C under sommaren, och det finns utmärkta stränder både i södra Sverige och längs västkusten.
I Smålands djupa skogar härskar älgen, och i skärgården finns vackra sjöar. Bara i Västerviks skärgård finns mer än 5 000 små öar som väntar på besökare. Resan kan därifrån fortsätta till Öland och Kalmar med det vackra Kalmar slott, vars storhetstid var på 1500-talet och som tidigare var platsen för drottning Margareta I:s planer att förena Sverige, Norge och Danmark i Kalmarunionen.
Djurlivet är rikt och varierat. Förutom älgar kan man stöta på rödrävar, hermeliner, skogsmårdar och snöhare i nästan hela Sverige. Älgpopulationen är en av Europas största och ligger till grund för omfattande jakt varje år. Björn och lodjur finns utspridda i landet, medan järv och särskilt varg är mer sällsynta.
Fågellivet domineras av arter anpassade till barr- och blandskog, såsom tjäder, lavskrika, större korsnäbb, spillkråka, tretåig hackspett och hökuggla. Vid Falsterbo i Skåne och Ottenby på Öland passerar varje år stora fågelsträck, och på Gotland finns en isolerad population av vitkindade gäss, en art som annars är arktisk.
Det finns också mycket att uppleva under semestern i Danmarks gamla besittningar, Skåne, Halland och Blekinge. Blekinge, som var den östligaste delen av Christian IV:s rike, rymmer bland annat Karlskrona, känt för sin fascinerande militärarkitektur. I Halland finns många spa-anläggningar för avkoppling, och i Skåne, strax över sundet, väntar den idylliska universitetsstaden Lund med sin vackra domkyrka och det 900 år gamla Helsingborg.
Inte mindre intressant är det längst uppe i norr, i Lappland. Här breder den vilda, karga naturen ut sig på ett stormigt och dramatiskt sätt, och här finns också goda möjligheter att uppleva det magiska norrskenet.
Något särskilt med Sverige är allemansrätten, som beskrivs i den svenska grundlagen. Den uttrycker svenskarnas förhållande till naturen, och regeln är ganska enkel: Alla har rätt till den. Det betyder att man kan vandra nästan var som helst – bara inte i andras trädgårdar eller på åkrar med grödor. Man kan slå upp sitt tält på de flesta platser utan att fråga markägaren om lov, men inte längre än ett dygn. Det är också tillåtet att plocka vilda blommor, bär och svamp på andras marker, men inte i privata trädgårdar. Det anses dessutom god sed att inte plocka vilda bär och svamp nära andras hus, och man plockar endast för eget behov.
Sverige är mycket nära, men det finns mycket att upptäcka i det 450 000 km² stora landet på andra sidan sundet. Mer än tio gånger större än Danmark kan man med rätta kalla det Nordens storebror.
Här är den svenska översättningen av texten:
I Sverige kommer man inte förbi Gustav Vasa (1496–1560). Han anses vara mannen som enade det svenska riket så som vi känner det idag. Innan han kröntes till kung 1523 styrdes landet i många år från Köpenhamn genom Kalmarunionen (1397–1521). Denna period under medeltiden präglades av maktkamper mellan den danska kronan och den svenska adeln, och den kulminerade 1520 med Stockholms blodbad.
Massakern kan på många sätt ses som grunden till Gustav Vasas väg till makten, eftersom den gjorde det lättare att ena folket till kamp och eftersom den danske kungen hade röjt undan alla andra utmanare om makten. År 1521 fördrev Vasa danskarna från landet efter att ha rest runt i Svealand för att mobilisera folket.
Efter att han utsetts till kung 1523 satte han snabbt igång med reformer som stärkte statsmakten, samtidigt som den katolska kyrkans makt begränsades och många av dess tillgångar och rikedomar beslagtogs. Dessa rikedomar kom att bilda grunden för statens ekonomi.
En av Gustav Vasas centrala idéer, som fortfarande präglar den svenska staten, var inrättandet av ämbetsmän som en kunskapsbaserad, rationell och opolitisk kärna i det svenska statsapparatet. Detta förklarar svenskarnas höga förtroende för ämbetsmän än idag.
Gustav Vasas konsolidering av kungamakten blev dessutom startskottet för den svenska stormaktstiden. Intresset för utlandet stärktes under hans efterföljare, och på 1600-talet var Sverige i krig med bland annat Ryssland, Polen och Danmark.
Först 1720 slöt Danmark och Sverige slutligen fred. Svenskarna förlorade tullfriheten i Öresund och sina baltiska provinser, och därmed var den svenska stormaktstiden över. Det sista kriget på svensk mark var 1808–1809, vilket slutade med förlusten av Finland till Ryssland.
Under de senaste två hundra åren har Sverige inte varit inblandat i väpnade konflikter och har officiellt fört en neutral utrikespolitik, fram till mars 2024 då landet officiellt blev en del av NATO-alliansen. Sverige var inte ockuperat eller på annat sätt direkt involverat i andra världskriget. Däremot tjänade landet stora summor på kriget, och dessa intäkter bidrog till att folkhemmet kunde förverkligas. Neutralitetspolitiken fortsatte efter världskriget, och Sverige spelade en betydande roll vid grundandet av FN. Samtidigt byggdes ett mycket stort försvar upp för att säkra neutraliteten, och Sverige har paradoxalt nog blivit en av världens största vapenexportörer. SAAB har till exempel utvecklat avancerade stridsflygplan med amerikansk teknisk hjälp och sålt dem på världsmarknaden. Dessutom har Bofors kanoner, Ericssons radarsystem och svenska missiler använts i krig på olika platser i världen.
De danska inslagen i Sveriges historia är synliga och märkbara på många ställen. På ön Gotland hittar man medeltidsstaden Visby, som finns på UNESCO:s världsarvslista. Under den tidiga medeltiden passerade stora mängder sill, östeuropeiska skinn, bärnsten, vax, timmer, svenskt koppar och järn, vapen och metallvaror från Sydeuropa över Östersjön. Allt detta styrdes av de tyska köpmännen i Hansestäderna, framför allt Lübeck. Visby blomstrade under dessa år, och stenhus och kyrkobyggnader uppfördes som fick andra Östersjöområdens kyrkor att blekna. År 1361 attackerade dock danske Valdemar Atterdag Visby och härjade där med mord och bränder. Handeln flyttade därefter söderut längs Tysklands och Pommerns kuster, och staden förföll långsamt. Visby, där Astrid Lindgrens Pippi-filmer spelades in, framstår dock fortfarande som fascinerande och vacker med sina smala gränder, gamla hus och den solida ringmuren som omger hela staden.
Kalmar är också spännande, en av Sveriges äldsta städer, vackert belägen vid Kalmarsund och Öland. Kalmar, som är administrativ stad för östra Småland och Öland, är känt för sina historiska byggnader, vackra parker och en lång rad sevärdheter från stormaktstiden på 1600-talet. Staden har två gånger tilldelats Europa Nostra-priset för sin välbevarade stadsmiljö. Kalmar slott, som ligger strax söder om centrum, grundades 1160 och befästes snabbt till en strategiskt viktig borg som skyddade mot Östersjöns pirater. År 1397 utgjorde slottet scenen för en av Nordens viktigaste historiska händelser: bildandet av Kalmarunionen (1397–1523). Det var en politisk union mellan det dansk-norska kungariket och Sverige under ledning av den danska drottningen Margareta I (1353–1412). Gustav Vasa och hans två söner byggde under 1500-talet om borgen till det renässanspalats vi ser idag.
En annan viktig del av Danmarks historia utspelar sig också kring Kalmar. Den 4 april 1611 skickade Kristian IV ett fejdebrev till den svenske kungen, vilket efter långvarig upprustning mellan de två nordiska stormakterna eskalerade till ett krig mellan Danmark-Norge och Sverige. Det så kallade Kalmarkriget pågick mellan 1611 och 1613, och flera av krigets större slag och belägringar utkämpades just här. Staden, borgen och området omkring togs av Danmark-Norge och återlämnades först efter kriget genom fredsavtalet.
Fram till 1658, då Danmark förlorade Skåne, Halland och Blekinge, låg Kalmar i gränslandet mellan Sverige och de danska provinserna, och staden bidrog till att upprätthålla svensk suveränitet över östra och centrala Småland.
Huvudstaden Stockholm har under de senaste åren marknadsfört sig som Capital of Scandinavia. Självförtroendet stärks av spännande modebutiker, utmärkta barer och restauranger – flera med Michelin-stjärnor.
Söder om stadskärnan ligger det trendiga Södermalm, ett tidigare arbetarkvarter som tillsammans med det avslappnade Vasastan idag utgör stadens mest populära områden. Kullerstenstäckta gränder med medeltida hus hittar man i Gamla stan, medan det eleganta Östermalm kännetecknas av pampiga paradvåningar och exklusiva butiker. Museer och konst finns på Blasieholmen och Skeppsholmen, och på Djurgården erbjuds underhållning för både stora och små. Besök dessutom teaterföreställningar på Dramaten, konserter i Globen eller balett på Operan. Stockholm bör också upplevas från vattnet och genom dess många vackra grönområden. De många öarna och holmarna skapar rymd och ljus i staden, där 57 broar förbinder stadsdelarna kors och tvärs.
Sveriges näst största stad Göteborg är också spännande att upptäcka. Det är en fortsatt aktiv hamnstad med fiskeauktioner och fantastiska restauranger där det finns gott om möjligheter att njuta av färska skaldjur. Staden har dessutom utmärkta utställningsplatser för modern bild- och fotokonst.
Malmö är också ett intressant bekantskap. Med den 190 meter höga Turning Torso, som står vriden mot jorden i Västra hamnen, ett område där ny arkitektur växer fram överallt, utmanas de gamla mästerverken – till exempel det vackert rostfärgade Malmöhus slott, Nordens äldsta renässansslott. Malmö bör också upplevas för livet kring Möllevångstorget och Lilla Torg – livfulla mötesplatser i den livliga handelsstaden.