Själva namnet Indien är en uråldrig beteckning för hela Fjärran östern. Nuvarande Indien uppstod först när britterna lämnade landet 1947. Indien är indelat i 25 stater, och påminner på grund av den enorma mångfalden mer om en liten världsdel än om ett enda land. Bara skillnaderna i naturen är nästan för stora för att kunna rymmas i ett och samma land. I de nordligaste regionerna finns de kolossala Himalayabergen som skapar förutsättningar för skogsområden och bördiga sluttningar, i väster ligger den torra och fullständigt öde Tharöknen, och mot öst är staterna Bengalen och Assam täckta av tropisk regnskog som sägs vara det våtaste stället på jorden. Längre söderut i det enorma landet är det torrare, och kusterna blir mer och mer lockande med fina sandstränder och idylliska laguner. Det indiska djurlivet kan uppvisa en bred artrikedom som följd av landets jättelika yta, men många arter är starkt utrotningshotade. Det gäller bland annat tigern, elefanten, lejonet och leoparden. I gengäld finns en ansenlig mängd nötboskap som dock på grund av hinduismen inte kan användas i jordbruket utan får leva på gatorna som kringvandrande heliga kor.
Klimatet i Indien är ett helt kapitel för sig. I stället för fyra årstider, som på våra breddgrader, kan det indiska klimatet indelas i tre perioder: den varma, den våta och den torra – självklart med stora variationer från norr till söder. Redan i februari börjar värmen breda ut sig från Indiens nordliga slätter. I juni når värmen sin topp, och 45° är inte ovanligt i centrala och södra Indien. Därefter börjar monsunregnen att omvandla torr, dammig hetta till fuktig, lerig hetta. Omkring oktober är regnperioden slut, och turisterna kommer strömmande till landet. Fram till februari spänner temperaturerna från det behagligt svala till outhärdlig kyla i de norra bergsregionerna.
Indien är världens näst mest folkrika land. Bara Kina kan slå Indiens 1,1 miljard invånare, trots att Kina till ytan är tre gånger så stort som Indien. De allra flesta indier är hinduer, och hinduismen präglar livet och gatubilden i hela landet. Framför allt genom kastsystemet, även om det officiellt avskaffades för mer än 50 år sedan. Förutom hinduismen finns alla världens stora religioner representerade i Indien, och både buddismen, jainismen, sikhismen och hinduismen har uppstått här.
Många resor till Indien går till den så kallade Gyllene triangeln bestående av städerna Delhi, Jaipur och Agra i norra Indien. Här kan man frossa i historia och en levande och färgstark kultur. Delhi är den pulserande huvudstaden, där nutid och historia lever sida vid sida, och strax utanför Delhi kan lantlivet upplevas precis på samma sätt som sedan urminnes tider – ett charmigt kaos. Jaipur, ”den rosa staden”, är huvudstad i den vackra delstaten Rajasthan, och i Agra kan ett av världens mest imponerande byggnadsverk upplevas – det storslagna Taj Mahal. För den som reser till Indien och vill få naturupplevelser, är tigerreservatet Ranthambore ett givet val. Här kan man se vackra tigrar, massor av andra djur och en fantastisk natur. På sommaren har man chans att besöka det buddistiska Ladakh, eller Lilla Tibet som det också kallas. Ladakh är ett unikt område högt upp i Himalaya, och de många vandringsstigarna i de särpräglade bergsområdena är en garanti för en unik semester. Så det är inte så konstigt att människor från hela världen, som vill uppleva spännande historia, uråldrig kultur och gästfri befolkning, väljer att besöka just Indien.
Indien är en fascinerande smältdegel av modern livsstil och traditioner med rötter som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Här ligger små rustika matbodar och urgamla tempel sida vid sida med stora shoppingcenter i stål och glas. Heliga kor vandrar fridfullt runt bland puttrande autorickshaws, eleganta Hindustan Ambassador-taxibilar och sariklädda kvinnor. Indien har ett osedvanligt rikt kulturarv, ett uppsjö arkitektoniska mästerverk och spektakulära naturscenerier från Himalayas svindlande höjder till Sydindiens frodiga regnskogar och rika djurliv. Indiens kalejdoskop av färger, stämningar, ljud och dofter ska upplevas med alla sinnen.