Nedan hittar du en översikt över de vaccinationer som rekommenderas vid resor till Indien. Listan är utarbetad av Albatros Vaccinationsklinik av läkare Mogens Rishøj och sjuksköterska Karin Rishøj.
Vaccinationsrekommendationer uppdaterade november 2022.
Vaccinationer
Kort resa, under 3 veckor till turistområden: Hepatit A-difteri/stelkramp
Resa över 3 veckor: ovan nämnda + tyfus - evt. hepatit B - japansk hjärnhinneinflammation - meningitis
Längre vistelse: ovan nämnda + hepatit B - evt. rabies - tuberkulos
I Indien kräver man att resenärer som kommer från ett område med gula febern har med ett vaccinationsintyg för gula febern. I vissa länder måste man visa upp intyg på giltig vaccination mot gula febern. För att certifikatet ska vara giltigt måste vaccinationen ha utförts minst tio dagar innan ankomst. Rekommendationen har hittills varit att påfyllnadsdos krävs efter tio år vid vistelse i områden där sjukdomen finns. Världshälsoorganisationen (WHO) har nu fastställt att en dos ger livslångt skydd.
Malaria
Risken för att bli smittad med malaria i Indien är mycket liten. I norra Indien, t.ex. området runt Delhi, Jaipur och Agra, och i södra Indien behöver man inte ta förbyggande malariamedicin. Det räcker att använda myggsprej med DEET eller AUTAN, använda myggnät och bo på hotell med luftkonditionering. Malariamyggan sticker inte förrän i skymningen.
Malariarisk gäller i delstaterna Assam och Orissa; distrikten East Godavari, Srikakulam, Vishakhapatnam och Vizianagaram i delstaten Andhra Pradesh; samt distrikten Balaghat, Dindori, Mandla och Seoni i delstaten Madhya Pradesh. I norra Indien, i områdena kring Delhi, Jaipur och Agra, och i södra Indien, behövs ingen malariaprofylax. Det räcker att använda myggspray, som innehåller DEET eller AUTAN, och impregnerade myggnät, eller bo på hotell med luftkonditionering. Malariamyggorna biter endast efter mörkrets inbrott.
Denguefeber
Viktigt: Denguemyggan sticker oftast kring solnedgång och soluppgång. Denguefeber förekommer i hela Indien, också i städerna. Det finns inget vaccin eller förebyggande medicin för denguefeber och man ska vara noggrann med att skydda sig mot myggstick med myggspray med DEET eller AUTAN.
Resediarré
I vissa länder kan man ha lättare för att få vissa magsjukdomar, som diarré. Dukoral är ett vaccin som skyddar mot kolera som är den vanligaste orsaken till diarré. Med det här vaccinet har man ett ca 45% skydd mot resediarré.
Dukoral ska intas i flytande form. Du dricker 2 doser med minst en veckas mellanrum och den siste dosen bör tas senast en vecka före avresa.
Krav och rekommendationer rörande vaccinationer och sjukdomsförebyggande behandling förändras löpande för olika länder. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer eller sjukdomsförebyggande behandling. Du kan även läsa mer på www.vaccin.se/resevaccin/